Tort bezowy z malinami lepszy niż z cukierni
Tort bezowy z malinami to hit imprez urodzinowych. Nic dziwnego chrupiąca beza przekładana delikatnym kremem z dodatkiem owoców zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości. Dzielimy się sprawdzonym przepisem na tort bezowy z malinami, który smakuje lepiej niż ten z cukierni.
Składniki
Składniki na 3 blaty bezowe
- 9 sztuk Jajko
- 1 Szczypta Sól
- 450 g Drobny cukier
- 1.5 łyżeczka Mąka pszenna
- 1.5 łyżeczka Ocet spirytusowy
Krem
- 250 g Serek mascarpone
- 200 ml Śmietana kremówka 36%
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 4 łyżki Cukier puder
- 1 opakowanie Śmietan-fix
Dodatkowo
- 300 g Maliny
- 5 sztuk Śliwki węgierki
- 2 łyżki Płatki migdałowe
Przygotowanie
- 1
Beza: Oddziel białka od żółtek. Białka przełóż do dużej miski, dodaj sól i ubij na sztywno. Żółtka wykorzystaj do innych wypieków lub jajecznicy. Po łyżce dodawaj cukier. Po każdej porcji cukru miksuj białka przez minutę. Gdy wykorzystasz cały cukier, dodaj ocet spirytusowy i mąkę ziemniaczaną. Mieszaj do czasu, aż masa stanie się gładka i błyszcząca. Przygotuj trzy kawałki papieru do pieczenia. Za pomocą talerza, cyrkla lub okrągłej foremki odrysuj na papierze koła o średnicy 22 cm. Kratki oraz blaszkę rozmieść w piekarniku tak, aby upiec trzy blaty w jednym czasie. Jeśli nie masz takiej możliwości, pomniejsz składniki o 1/3 i przygotuj dwa blaty. Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Przygotowaną masę rozłóż na trzy koła o takiej samej grubości. Wierzch nie musi być wyrównany. Wstaw blaty do piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz bezę przez 90 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim blaty na 4h, a najlepiej na całą noc.
- 2
Krem serkowy: Zimny serek mascarpone włóż do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy, zimną śmietankę i miksuj przez 5 minut. Porcjami dodaj śmietan-fix i wymieszaj.
- 3
Składanie tortu bezowego: Oderwij papier od bezowych blatów. Pierwszy blat połóż na specjalnej cukierniczej płytce lub na płaskim talerzu. Na blat wyłóż 1/3 kremu, a na nią plasterki śliwki. Przykryj drugim blatem, rozsmaruj drugą część kremu, ułóż maliny, przykryj trzecim blatem. Górny blat posmaruj pozostałym kremem, posyp płatkami migdałowymi i udekoruj malinami.
Zobacz także:
- Tarta cytrynowa na kruchym spodzie
- Sernik wiedeński delikatny i puszysty, jak żaden inny
- Sernik z wiaderka otulony kruchym czekoladowym ciastem
Złote zasady pieczenia bezy
- Trzymaj się proporcji podanych w przepisie.
- Jajka muszą mieć temperaturę pokojową.
- Białka należy idealnie oddzielić od żółtek.
- Poszczególne składniki powinny być wcześniej odmierzone i pozostawione w zasięgu ręki.
- Po każdej łyżce cukru dodanej do białek miksuj masę minimum minutę.
- Ocet spirytusowy można zastąpić octem winnym.
- Blaty należy przygotować dzień przed planowanym podaniem tortu.
- Bezę należy rozłożyć równomiernie, tak aby poszczególne blaty miały podobną grubość.
- Bezę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 150 stopniach przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy blaty na całą noc.