Tort bezowy z malinami lepszy niż z cukierni

Tort bezowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na 3 blaty bezowe

  • 9 sztuk Jajko
  • 1 Szczypta Sól
  • 450 g Drobny cukier
  • 1.5 łyżeczka Mąka pszenna
  • 1.5 łyżeczka Ocet spirytusowy

Krem

  • 250 g Serek mascarpone
  • 200 ml Śmietana kremówka 36%
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 4 łyżki Cukier puder
  • 1 opakowanie Śmietan-fix

Dodatkowo

  • 300 g Maliny
  • 5 sztuk Śliwki węgierki
  • 2 łyżki Płatki migdałowe

Przygotowanie

  1. 1

    Beza: Oddziel białka od żółtek. Białka przełóż do dużej miski, dodaj sól i ubij na sztywno. Żółtka wykorzystaj do innych wypieków lub jajecznicy. Po łyżce dodawaj cukier. Po każdej porcji cukru miksuj białka przez minutę. Gdy wykorzystasz cały cukier, dodaj ocet spirytusowy i mąkę ziemniaczaną. Mieszaj do czasu, aż masa stanie się gładka i błyszcząca. Przygotuj trzy kawałki papieru do pieczenia. Za pomocą talerza, cyrkla lub okrągłej foremki odrysuj na papierze koła o średnicy 22 cm. Kratki oraz blaszkę rozmieść w piekarniku tak, aby upiec trzy blaty w jednym czasie. Jeśli nie masz takiej możliwości, pomniejsz składniki o 1/3 i przygotuj dwa blaty. Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Przygotowaną masę rozłóż na trzy koła o takiej samej grubości. Wierzch nie musi być wyrównany. Wstaw blaty do piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz bezę przez 90 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim blaty na 4h, a najlepiej na całą noc.

  2. 2

    Krem serkowy: Zimny serek mascarpone włóż do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy, zimną śmietankę i miksuj przez 5 minut. Porcjami dodaj śmietan-fix i wymieszaj.

  3. 3

    Składanie tortu bezowego: Oderwij papier od bezowych blatów. Pierwszy blat połóż na specjalnej cukierniczej płytce lub na płaskim talerzu. Na blat wyłóż 1/3 kremu, a na nią plasterki śliwki. Przykryj drugim blatem, rozsmaruj drugą część kremu, ułóż maliny, przykryj trzecim blatem. Górny blat posmaruj pozostałym kremem, posyp płatkami migdałowymi i udekoruj malinami.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też