Sernik z wiaderka otulony kruchym czekoladowym ciastem

SPONSORED
Sernik z wiaderka
Źródło: GettyImages

Składniki

Sernik z wiaderka przepis. Składniki na ciasto

  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 0.5 Szklanka Kakao
  • 200 g
  • 50 g Smalec
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 3 łyżeczki Cukier puder
  • 5 sztuk Żółtko
  • 1 Szczypta Sól

Masa serowa

  • 6 sztuk Jajko
  • 1 szklanki Cukier puder
  • 200 g Masło
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 700 g Twaróg w wiaderku
  • 2 opakowania Budyń śmietankowy
  • 1 Szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Ciasto: Mąkę oraz kakao przesiej do dużej miski, dodaj sól, proszek do pieczenia, cukier puder i wymieszaj. Zrób wgłębienie, wbij żółtka. Masło i margarynę pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych składników. Rękoma wymieszaj składniki, tak aby się połączyły. Podziel ciasto na dwie części w proporcji 60 na 40. Prostokątną formę 33x20 cm wyłóż papierem do pieczenia, dno posmaruj masłem. Mniejszą częścią ciasta wyłóż dno brytfanny. Większą część ciasta uformuj w osełkę, zabezpiecz folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 1 godzinę.

     

  2. 2

    Masa serowa: Masło roztop w rondelku, wystudź. Do dużej miski dodaj żółtka, cukier i zmiksuj na puszystą jasną masę. Do żółtek dodaj cukier waniliowy oraz porcjami budyń i zimne masło, oraz ser z wiaderka i dokładnie zmiksuj. Do białek dodaj sól i ubij na sztywno. Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową. Na tym etapie nie używaj już miksera, tylko drewnianej łyżki.

  3. 3

    Przygotowaną masę serową wlej na kakaowy spód. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na grubych oczkach, tak aby wiórki pokryły masę serową.

  4. 4

    Piekarnik nagrzej do 130 stopni. Wstaw ciasto na 60 minut. Po 30 minutach przykryj sernik folią aluminiową. Wystaw ciasto i wystudź. Sernik możesz udekorować świeżymi owocami lub cukrem pudrem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też