Sernik z wiaderka otulony kruchym czekoladowym ciastem
Sernik z wiaderka jest delikatny, puszysty i prosty w przygotowaniu. Sernik otulony ciastem czekoladowym zrobi wrażenie na domownikach i gościach. Zobacz, jak zrobić zawsze udany sernik przy użyciu twarogu z wiaderka.
Składniki
Sernik z wiaderka przepis. Składniki na ciasto
- 2 szklanek Mąka pszenna
- 0.5 Szklanka Kakao
- 200 g
- 50 g Smalec
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 3 łyżeczki Cukier puder
- 5 sztuk Żółtko
- 1 Szczypta Sól
Masa serowa
- 6 sztuk Jajko
- 1 szklanki Cukier puder
- 200 g Masło
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 700 g Twaróg w wiaderku
- 2 opakowania Budyń śmietankowy
- 1 Szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Ciasto: Mąkę oraz kakao przesiej do dużej miski, dodaj sól, proszek do pieczenia, cukier puder i wymieszaj. Zrób wgłębienie, wbij żółtka. Masło i margarynę pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych składników. Rękoma wymieszaj składniki, tak aby się połączyły. Podziel ciasto na dwie części w proporcji 60 na 40. Prostokątną formę 33x20 cm wyłóż papierem do pieczenia, dno posmaruj masłem. Mniejszą częścią ciasta wyłóż dno brytfanny. Większą część ciasta uformuj w osełkę, zabezpiecz folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 1 godzinę.
- 2
Masa serowa: Masło roztop w rondelku, wystudź. Do dużej miski dodaj żółtka, cukier i zmiksuj na puszystą jasną masę. Do żółtek dodaj cukier waniliowy oraz porcjami budyń i zimne masło, oraz ser z wiaderka i dokładnie zmiksuj. Do białek dodaj sól i ubij na sztywno. Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową. Na tym etapie nie używaj już miksera, tylko drewnianej łyżki.
- 3
Przygotowaną masę serową wlej na kakaowy spód. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na grubych oczkach, tak aby wiórki pokryły masę serową.
- 4
Piekarnik nagrzej do 130 stopni. Wstaw ciasto na 60 minut. Po 30 minutach przykryj sernik folią aluminiową. Wystaw ciasto i wystudź. Sernik możesz udekorować świeżymi owocami lub cukrem pudrem.
Zobacz także:
Sernik z wiaderka warianty
Sernik z wiaderka to jeden z najbardziej ulubionych przez kucharzy serników. Nic dziwnego ser z wiaderka nie wymaga mielenia, a dodatkowo jest delikatny i kremowy. Masa serowa z tego przepisu to doskonała baza do innych serników. Można przygotować sernik na kruchym cieście. Wystarczy zamienić kakao na mąkę. Innym rozwiązaniem jest przygotowanie spodu z ciastek i roztopionego masła lub użycie tylko masy serowej. W ten sposób otrzymasz sernik wiedeński. Masę serową z wiaderka można wzbogacić, dodając do niej wcześniej sparzone rodzynki, żurawinę, skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy, a także brzoskwinie z puszki.
Złote zasady pieczenia sernika z wiaderka
- Ser z wiaderka powinien być najlepszej jakości, dlatego też postaw na produkt sprawdzonej marki.
- Do sera należy dodać roztopione zimne masło. Nie używaj margaryny.
- Cierpliwie ubij żółtka i cukier na puszystą jasną masę, dzięki temu ser będzie delikatny.
- Do masy dodaj budyń w proszku, wtedy masa serowa nie będzie zbyt płynna.
- Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w masę serową. Nie używaj miksera.