Pasztet wielkanocny
Pyszny pasztet wielkanocny to podstawa każdego nakrycia stołu podczas najważniejszych świąt w wierze katolickiej. Przygotowanie tego dania jest wbrew pozorom naprawdę proste, choć wymaga nieco czasu i zaangażowania.
Składniki
- 500 g Mięso drobiowe
- 500 g Mięso wieprzowe
- 500 g Wątróbka
- 500 g Mięso wołowe
- 1 sztuka Cebula
- 6 ząbków Czosnek
- 1 sztuka Pietruszka
- 2 sztuki Marchew
- 4 Jajko
- 250 ml Woda
- 120 g Seler
- 1 sztuka Bułka pszenna
- 2 łyżeczki Sól
- 1 łyżeczka Pieprz
- 0.25 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
- 4 sztuki Ziele angielskie
- 3 sztuki Liście laurowe
Przygotowanie
- 1
Mięso wołowe pokrój na niewielkie kawałki i przełóż do dużego garnka. Kawałki wołowiny zalej szklanką wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Garnek zakryj pokrywką i gotuj mięso przez 20 minut.
- 2
W międzyczasie pokrój mięso wieprzowe. Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obierz ze skórki. Obrane warzywa — poza czosnkiem — pokrój na drobne kawałki. Mięso wraz z warzywami dołóż do gotującej się wieprzowiny. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- 3
Po ok. 60 minutach do garnka dodaj pokrojone podroby oraz drobiowe mięso, pokrojone na niewielkie kawałki. Całość gotuj pod przykryciem jeszcze 25-30 minut.
REKLAMA - 4
Do garnka dodaj czerstwą bułkę i odczekaj, aż wsiąknie część wywaru.
- 5
Ugotowane składniki (razem z namoczoną bułką) przełóż do maszynki do mielenia. Zmiel je według upodobań — dwukrotne przepuszczenie produktów przez maszynkę do mięsa zapewni gładką konsystencję pasztetu wielkanocnego.
- 6
Teraz skosztuj, czy pasztet jest odpowiednio przyprawiony. To odpowiedni czas na udoskonalenie jego smaku. Jeśli zaistnieje taka potrzeba, do zmielonej masy dodaj odrobinę soli i pieprzu.
- 7
Do masy dodaj jajka i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, zagniatając je dłońmi.
- 8
Przygotowaną masę przełóż do natłuszczonej formy (wymiary 22 × 24 cm). Pasztet wielkanocny piecz w temperaturze 170 st. C (tryb góra/dół) przez ok. 1,5 godz.
- 9
Pasztet wielkanocny trzymaj w lodówce. Nadaje się do spożycia nawet przez 10 dni. Doskonale smakuje na ciepło, jak i zimno, np. w towarzystwie chrzanu.