Pasztet wielkanocny

Pasztet wielkanocny
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 500 g Mięso drobiowe
  • 500 g Mięso wieprzowe
  • 500 g Wątróbka
  • 500 g Mięso wołowe
  • 1 sztuka Cebula
  • 6 ząbków Czosnek
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 2 sztuki Marchew
  • 4 Jajko
  • 250 ml Woda
  • 120 g Seler
  • 1 sztuka Bułka pszenna
  • 2 łyżeczki Sól
  • 1 łyżeczka Pieprz
  • 0.25 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • 4 sztuki Ziele angielskie
  • 3 sztuki Liście laurowe

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso wołowe pokrój na niewielkie kawałki i przełóż do dużego garnka. Kawałki wołowiny zalej szklanką wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Garnek zakryj pokrywką i gotuj mięso przez 20 minut.

  2. 2

    W międzyczasie pokrój mięso wieprzowe. Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obierz ze skórki. Obrane warzywa — poza czosnkiem — pokrój na drobne kawałki. Mięso wraz z warzywami dołóż do gotującej się wieprzowiny. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  3. 3

    Po ok. 60 minutach do garnka dodaj pokrojone podroby oraz drobiowe mięso, pokrojone na niewielkie kawałki. Całość gotuj pod przykryciem jeszcze 25-30 minut.

  4. 4

    Do garnka dodaj czerstwą bułkę i odczekaj, aż wsiąknie część wywaru.

  5. 5

    Ugotowane składniki (razem z namoczoną bułką) przełóż do maszynki do mielenia. Zmiel je według upodobań — dwukrotne przepuszczenie produktów przez maszynkę do mięsa zapewni gładką konsystencję pasztetu wielkanocnego.

  6. 6

    Teraz skosztuj, czy pasztet jest odpowiednio przyprawiony. To odpowiedni czas na udoskonalenie jego smaku. Jeśli zaistnieje taka potrzeba, do zmielonej masy dodaj odrobinę soli i pieprzu.

  7. 7

    Do masy dodaj jajka i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, zagniatając je dłońmi.

  8. 8

    Przygotowaną masę przełóż do natłuszczonej formy (wymiary 22 × 24 cm). Pasztet wielkanocny piecz w temperaturze 170 st. C (tryb góra/dół) przez ok. 1,5 godz.

  9. 9

    Pasztet wielkanocny trzymaj w lodówce. Nadaje się do spożycia nawet przez 10 dni. Doskonale smakuje na ciepło, jak i zimno, np. w towarzystwie chrzanu.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też