Ultradelikatny gulasz z indyka dla małego dziecka
Gulasz z indyka to danie często serwowane małym dzieciom. Są ku temu konkretne powody. Odpowiednio przyrządzona potrawa będzie bardzo delikatna, łatwa do rozdrobnienia w dziecięcej buźce i prosta w wykonaniu.
Składniki
Składniki na gulasz z indyka
- 500 g Filet z indyka
- 1 sztuka Cebula
- 1 sztuka Marchewki
- 1 sztuka Papryka czerwona
- 1 ząbek Czosnek
- 3 łyżki Koncentrat pomidorowy
- 3 łyżki Mąka pszenna
- 1 ziarno Ziele angielskie
- 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
- 1 łyżeczka Suszony majeranek
- 3 szklanek Woda
- 3 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 woreczek kasza gryczana niepalona
Przygotowanie
- 1
Jak zawsze w przypadku gulaszu, warto przygotować sobie wszystkie składniki zawczasu – i tak wylądują wszystkie w jednym garnku i będą się razem dusić. W małą kostkę kroimy czerwoną, oczyszczoną z gniazd paprykę. W kosteczkę tniemy także cebulę, a czosnek wyciskamy przez praskę. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie talarki.
- 2
Oczyszczamy filety z indyka – pozbywając się błonek, chrząstek, włókien i skóry. Kroimy je na średniej wielkości kostki.
- 3
Wlewamy wodę do wysokiego garnka i podgrzewamy ją, a na patelnię wylewamy dwie łyżki oliwy.
- 4
Mięso panierujemy w mące i wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelni. Przewracamy mięso na różne strony, żeby się ścięło. Usmażonego indyka doprawiamy przyprawami: słodką papryką w proszku i suszonym majerankiem. Dokładnie mieszamy, żeby przyprawy równo pokryły kawałki mięsa.
- 5
Kiedy woda w garnku zacznie się gotować, wrzucamy do niej przesmażonego i doprawionego indyka. Do wody dodajemy kolejne przyprawy: ziele angielskie i listek laurowy. Czekamy aż woda zacznie wrzeć i ustawiamy gaz na mniejszy płomień.
- 6
Na patelni, na której smażyliśmy indyka dodajmy znowu oliwę z oliwek, rozgrzewamy ją i wrzucamy wszystkie warzywa: cebulę, czosnek i paprykę. Smażymy je na małym ogniu, póki cebula się nie zeszkli.
- 7
Kiedy warzywa z patelni będą gotowe, dodajemy je do garnka, w którym gotowało się mięso. W tym momencie wrzucamy także pokrojoną na talarki marchewkę i dodajemy trzy łyżki koncentratu pomidorowego. Zawartość garnka dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykrywką na małym ogniu przez 60 minut. Nie zapominamy o przemieszaniu gulaszu raz na jakoś czas, tak, żeby się nie przypalił.
- 8
Po upłynięciu godziny nie pozostaje nam nic innego, jak zagęścić sos w gulaszu z indyka. W tym celu do kubka z dwiema łyżkami mąki dodajemy do 1/3 jej wysokości wodę. Bardzo dokładnie mieszamy oba składniki tak, żeby zlikwidować wszelkie mogące się pojawić grudki. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję, dodajemy kilka łyżek wywaru z gulaszu z indyka i mieszamy składniki.
- 9
Na koniec wlewamy zawartość kubka do garnka z gulaszem i mieszamy, żeby składniki się połączyły. Ponownie doprowadzamy gulasz do wrzenia i wyłączamy gaz. Jeśli chcemy zrobić lekkostrawny gulasz z indyka w dwóch wersjach – dla dziecka i dla dorosłych, to porcję dla malucha przełóżmy do osobnego garnka, a dla dorosłych doprawmy wedle uznania.
- 10
Gulasz z indyka wspaniale smakuje podany z ugotowaną kaszą gryczaną niepaloną oraz surówką: z gotowanych buraków lub kiszonego ogórka.
Przeczytaj także:
- Delikatna cielęcina duszona z przepisu babci – pyszny pomysł na obiad
- Wyjątkowo zdrowa kasza jaglana z warzywami
- Najlepsza zapiekanka z rybą dla małego dziecka
Indyk to - obok królika - mięso, z którego często przygotowywane są pierwsze posiłki dla małych dzieci (obok zup kremów – np. zupy z dyni, marchewkowej czy drobnych papek). Delikatne, łatwe w przygotowaniu, zawierające dużo białka idealnie nadaje się na kolejny etap rozszerzania diety niemowlaka.
Dlaczego lekkostrawny gulasz z indyka to danie dobre dla dziecka?
Gulasz z indyka to danie, która sprawia, że mięso, ale także warzywa, podczas długiego duszenia się, osiągają stan, w którym dosłownie rozpływają się w ustach. Sos można dodatkowo wykorzystać do namoczenia w nich puree ziemniaczanego czy kaszy gryczanej niepalonej.
Co wyróżnia lekkostrawny gulasz z indyka?
To danie, które jest na tyle uniwersalne, że może je zjeść cała rodzina – nie tylko maluszek, ale także jego starsze rodzeństwo czy dorośli. W przypadku niemowlaków pamiętać należy o tym, że dań się nie soli i nie słodzi, bazując przede wszystkim na naturalnych smakach i aromatach. Dobierając warzywa pamiętajmy o tym, żeby kroić je w niewielkie, łatwe do pogryzienia lub zgniecenia dziąsłami, kawałki. Z tego także powodu warzywa należy wcześniej ugotować w wodzie.
Gulasz to świetne danie także z powodu różnych tekstur i faktur w nim się znajdujących. Dziecko będzie w ten sposób mogło poznawać nie tylko nowe smaki, ale także kształty czy twardość poszczególnych produktów.
O czym pamiętać przygotowując lekkostrawny gulasz z indyka?
Jedzenie to nie wszystko. W przypadku dzieci liczy się także to, jak dnie wygląda, na czym jest podane i jak jedzone. Talerz powinien być lekki, sztućce dostosowane do małych rączek, a pozycja dziecka wygodna i ułatwiająca mu samodzielne jedzenie.