Ultradelikatny gulasz z indyka dla małego dziecka

Gulasz z indyka
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na gulasz z indyka

  • 500 g Filet z indyka
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 sztuka Marchewki
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 1 ząbek Czosnek
  • 3 łyżki Koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki Mąka pszenna
  • 1 ziarno Ziele angielskie
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 1 łyżeczka Suszony majeranek
  • 3 szklanek Woda
  • 3 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 woreczek kasza gryczana niepalona

Przygotowanie

  1. 1

    Jak zawsze w przypadku gulaszu, warto przygotować sobie wszystkie składniki zawczasu – i tak wylądują wszystkie w jednym garnku i będą się razem dusić. W małą kostkę kroimy czerwoną, oczyszczoną z gniazd paprykę. W kosteczkę tniemy także cebulę, a czosnek wyciskamy przez praskę. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie talarki.

  2. 2

    Oczyszczamy filety z indyka – pozbywając się błonek, chrząstek, włókien i skóry. Kroimy je na średniej wielkości kostki.

  3. 3

    Wlewamy wodę do wysokiego garnka i podgrzewamy ją, a na patelnię wylewamy dwie łyżki oliwy.

  4. 4

     Mięso panierujemy w mące i wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelni. Przewracamy mięso na różne strony, żeby się ścięło. Usmażonego indyka doprawiamy przyprawami: słodką papryką w proszku i suszonym majerankiem. Dokładnie mieszamy, żeby przyprawy równo pokryły kawałki mięsa.

  5. 5

    Kiedy woda w garnku zacznie się gotować, wrzucamy do niej przesmażonego i doprawionego indyka. Do wody dodajemy kolejne przyprawy: ziele angielskie i listek laurowy. Czekamy aż woda zacznie wrzeć i ustawiamy gaz na mniejszy płomień.

  6. 6

    Na patelni, na której smażyliśmy indyka dodajmy znowu oliwę z oliwek, rozgrzewamy ją i wrzucamy wszystkie warzywa: cebulę, czosnek i paprykę. Smażymy je na małym ogniu, póki cebula się nie zeszkli. 

  7. 7

    Kiedy warzywa z patelni będą gotowe, dodajemy je do garnka, w którym gotowało się mięso. W tym momencie wrzucamy także pokrojoną na talarki marchewkę i dodajemy trzy łyżki koncentratu pomidorowego. Zawartość garnka dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykrywką na małym ogniu przez 60 minut. Nie zapominamy o przemieszaniu gulaszu raz na jakoś czas, tak, żeby się nie przypalił.

  8. 8

    Po upłynięciu godziny nie pozostaje nam nic innego, jak zagęścić sos w gulaszu z indyka. W tym celu do kubka z dwiema łyżkami mąki dodajemy do 1/3 jej wysokości wodę. Bardzo dokładnie mieszamy oba składniki tak, żeby zlikwidować wszelkie mogące się pojawić grudki. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję, dodajemy kilka łyżek wywaru z gulaszu z indyka i mieszamy składniki.

  9. 9

    Na koniec wlewamy zawartość kubka do garnka z gulaszem i mieszamy, żeby składniki się połączyły. Ponownie doprowadzamy gulasz do wrzenia i wyłączamy gaz. Jeśli chcemy zrobić lekkostrawny gulasz z indyka w dwóch wersjach – dla dziecka i dla dorosłych, to porcję dla malucha przełóżmy do osobnego garnka, a dla dorosłych doprawmy wedle uznania.

  10. 10

    Gulasz z indyka wspaniale smakuje podany z ugotowaną kaszą gryczaną niepaloną oraz surówką: z gotowanych buraków lub kiszonego ogórka.

     

    Przeczytaj także:

     

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też