Sok z rokitnika — remedium na dolegliwości żołądkowe i sezonowe infekcje

Sok z żurawiny
Źródło: GettyImages

Składniki

Sok z żurawiny

  • 500 g Cukier
  • 500 ml Gorąca woda
  • 500 ml Zimna woda
  • 1 kg Owoce rokitnika

Przygotowanie

  1. 1

    Owoce rokitnika oczyść z pozostałości gałęzi oraz listków. Następnie przepłucz je pod bieżącą wodą i przełóż na ręcznik papierowy w celu osuszenia. Tak przygotowane owoce spakuj do woreczka przeznaczonego mrożenia i włóż do zamrażarki, pozostawiając w niej owoce na minimum 3 dni. 

  2. 2

    Po 3 dobach owoce umieść w garnku i zasyp cukrem. Aby sok z rokitnika był bardziej wyrazisty i aromatyczny, zmiażdż je dodatkowo tłuczkiem do mięsa. Odstaw naczynie na 8 godzin, aby owoce puściły sok. 

  3. 3

    Następnie wlej do garnka z owocami 0,5 l zimnej wody i postaw naczynie na palniku o małej mocy. Doprowadź mieszankę do wrzenia, a następnie gotuj ją przez kolejne 30 minut, po czym wyłącz kuchenkę i pozostaw składniki do wystudzenia. 

  4. 4

    Lekko chłodny sok z rokitnika przecedź przez gazę lub pieluchę tetrową do miski. Następnie pozostałości owoców zalej wrzącą wodą i po przemieszaniu ponownie przecedź płyn.

  5. 5

    Tak przygotowany sok z rokitnika rozlej do dobrze wyparzonych butelek i szczelnie je zakręć. 

  6. 6

    W garnku o dużej średnicy połóż na dnie ściereczkę i wlej zimną wodę  — powinna ona sięgać do 3/4  wysokości butelek. Następnie włóż słoiki i pasteryzuj je przez 10 minut, odliczonych od momentu zagotowania płynu. Gotowy sok z rokitnika przełóż na deskę lub ściereczkę, stawiając wyrób dnem do góry. 

    Po całkowitym wystudzeniu sok z rokitnika przechowuj w suchym oraz chłodnym miejscu. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też