Najlepszy przepis na brownie czekoladowe — specjał kuchni amerykańskiej

Brownie czekoladowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Brownie

  • 4 Jajko
  • 1 szczypta Sól
  • 250 g Gorzka czekolada
  • 1 kostka Masło
  • 120 g Mąka pszenna
  • 170 g Cukier puder
  • 120 g Cukier brązowy
  • 2 łyżeczki Aromat waniliowy

Przygotowanie

  1. 1

    Zanim połączysz ze sobą wszystkie niezbędne składniki, nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj formę, w której będziesz piec swoje brownie. Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się blaszka o wymiarach 30 × 23 cm. Jeśli chcesz, ciasto czekoladowe możesz upiec w okrągłej tortownicy. Wybraną formę wystarczy natłuścić odrobiną masła, a następnie jej dno wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. 2

    Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Nad gotującą się wodą umieść miskę (najlepiej żaroodporną).  Do miski włóż gorzką czekoladę, połamaną na mniejsze kawałki oraz masło. Wymienione składniki rozpuść nad kąpielą wodną, co jakiś czas mieszając zawartość garnka. Kiedy czekolada i masło się rozpuszczą, zdejmij miskę znad gotującej się wody i odłóż na bok do przestudzenia.

  3. 3

    W osobnej misce wymieszaj ze sobą cukier puder oraz brązowy cukier. Następnie dodaj całe jajka oraz aromat waniliowy. Po chwili do miski wlej także przestudzoną czekoladę z masłem. Za pomocą rózgi wymieszaj całość tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

  4. 4

    Do masy czekoladowej przesiej mąkę razem z solą i wszystko jeszcze raz starannie wymieszaj.

  5. 5

    Tak przygotowaną masę czekoladową na brownie przelej do wcześniej przygotowanej formy. Włóż ciasto do piekarnika i piecz ok. 40 minut. Po upływie 20 minut obróć ciasto. Brownie powinno lekko popękać po bokach, a w środku pozostać miękkie.

    Polecamy również przepis na doskonałe brownie z malinami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też