Nieoczywisty kurczak z chimichurri w interpretacji Szymona Czerwińskiego

Kurczak z chimichurri
Źródło: Shutterstock/Brent Hofacker

Składniki

Składniki na kurczaka z chimichurri

  • 2 sztuki Filet z kurczaka
  • 1 sztuka Cytryna
  • 1 pęczek Pietruszka
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 0.5 Łyżka Słodka papryka czerwona
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz
  • 3 łyżki Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Przepis na kurczaka z chimichurri zaczynamy od przygotowania filetów z drobiu – odcięcia błonek i chrząstek. Kolejny krok to dokładne natarcie mięsa rozgniecionymi na prasce ząbkami czosnku. Następnie mięso solimy i odstawiamy na co najmniej kwadrans, żeby się zamarynowało.

  2. 2

    Kolejny etap to przygotowanie sosu chimichurri. Do jego wykonania potrzebne będą: posiekana pietruszka, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz słodka papryka. Składniki łączymy w miseczce i dolewamy do nich oliwę. Sos doprawiamy solą i pieprzem (najlepiej gruboziarnistym i świeżo zmielonym).

  3. 3

    Filety kładziemy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i przesmażamy przez kilka minut z każdej strony na złocisty kolor. Ostawiamy na chwilę do wystygnięcia.

  4. 4

    Filety kurczaka po osiągnięciu temperatury pokojowej pokrywamy sosem  chimichurri.

  5. 5

    Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Kurczaka chimichurri pieczemy kwadrans.

  6. 6

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też