Pieczone ziemniaki — doskonały dodatek do obiadu i dań z grilla

Pieczone ziemniaki
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 kg Młode ziemniaki
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki Masło klarowane
  • 1 łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka Zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona

Przygotowanie

  1. 1

    Wyszoruj ziemniaki lub obierz je ze skórki. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki — najlepiej zbliżonej wielkości, by równomiernie się upiekły — po czym umyj je pod zimną wodą. Płucz do momentu, aż woda przestanie być mętna i przełóż do większej miski.

  2. 2

    W niewielkim naczyniu połącz oliwę z oliwek wraz z roztopionym masłem. Następnie dodaj przyprawy: 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego, łyżeczkę soli, słodkiej papryki oraz 1 łyżkę ziół prowansalskich. Całość dokładnie wymieszaj.

  3. 3

    Przygotowaną mieszankę przypraw przelej do naczynia z pokrojonymi kawałkami ziemniaków i dokładnie je wymieszaj.

  4. 4

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  5. 5

    Po kilku minutach ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 45 minut z funkcją termoobiegu, bez przykrywania formy. Co jakiś czas przemieszaj zawartość naczynia. Dzięki temu ziemniaczki upieką się równomiernie i staną pysznie chrupiące.

  6. 6

    Pieczone ziemniaki gotowe! Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i serwuj z ulubionymi dodatkami. Możesz podawać je np. z domowym sosem czosnkowym lub pyszną surówką z czerwonej kapusty.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też