Nadziewane podudzia kurczaka, efektowny i budżetowy obiad dla całej rodziny

Podudzia faszerowane
Źródło: Shutterstock

Składniki

Nadziewane podudzia kurczaka

  • 8 sztuk Podudzia z kurczaka
  • 500 g Pieczarki
  • 3 sztuki Cebula
  • 3 ząbki Czosnek
  • 2 Szczypty Pieprz
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Przyprawa do kurczaka
  • 4 łyżki olej
  • 1 sztuka Papryka
  • 100 ml Śmietana 30%

      Przygotowanie

      1. 1

        Podudzia umyj w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego i cienkiego noża starannie wytnij kość, zerwij skórę.

      2. 2

        Sól, pieprz oraz przyprawę do kurczaka wymieszaj i oprósz przygotowaną mieszanką każdy kawałek mięsa.

      3. 3

        Pieczarki umyj w zimnej wodzie, delikatnie osusz i pokrój w plasterki. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj w kostkę. Odłóż ⅓ porcji cebuli.

      4. 4

        Rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki oleju, dodaj większą porcję cebuli, podsmaż. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek, smaż przez chwilę i dodaj przygotowane pieczarki. Przypraw solą oraz pieprzem. Duś przez 15 minut.

      5. 5

        Paprykę umyj w zimnej wodzie i posiekaj w drobną kostkę. Do rondelka wlej 2 łyżki oleju, dodaj pozostałą cebulę i podsmaż. Do zeszklonej cebulki dodaj paprykę, smaż przez 5 minut i wlej śmietankę. Całość dopraw solą oraz pieprzem.

      6. 6

        Poszczególne płaty mięsa nafaszeruj pieczarkami, zawiń rulon i zabezpiecz bok wykałaczkami.

      7. 7

        Przygotowane rulony podsmaż na suchej patelni tak, aby mięso mogło się zamknąć.

      8. 8

        Gotowe mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej przygotowanym sosem, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 60 minut.

         

        Zobacz także:

         

         

      Smacznego

      Oceń przepis
      REKLAMA

      Przeczytaj też