Tarta z gruszkami, szybka smaczna i prosta w przygotowaniu

Tarta z gruszkami
Źródło: Shutterstock

Składniki

Tarta z gruszkami przepis

  • 5 sztuk Gruszka
  • 1 łyżeczka Cynamon
  • 1 opakowanie Budyń waniliowy w proszku
  • 0.5 Litr Mleko 3,2%
  • 2 łyżeczki Cukier

Kruche ciasto

  • 180 g Mąka pszenna
  • 1 sztuka Żółtko
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 łyżka Smalec
  • 80 g Masło
  • 1 łyżka Cukier puder
  • 1 Szczypta Sól

Dodatkowo

  • 10 sztuk Orzechy pekan
  • 1 łyżka Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Do rondelka wlej ¾ mleka, do reszty dodaj budyń i cukier. Wymieszaj. Zagotuj mleko, które jest w rondelku, cienką strużką wlej budyń. Energicznie zamieszaj, zagotuj i odstaw do wystygnięcia.

  2. 2

    Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i cukier puder, wymieszaj. Z przygotowanych składników usyp kopiec, na środku zrób wgłębienie i wbij jajko i żółtko. Za pomocą noża pokrój masło i smalec w kostkę. Wszystko zagnieć, tak aby składniki połączyły się.

  3. 3

    Przygotuj foremkę do pieczenia tart. Dno oraz boki wysmaruj masłem. Przygotowanym ciastem wyklej foremkę. Dno nakłuj widelcem. Odstaw ciasto do lodówki na czas przygotowania kolejnych elementów tarty.

  4. 4

    Gruszki umyj w zimnej wodzie, wytrzyj i podziel na ćwiartki. Wytnij gniazda nasienne i pokrój gruszki w cienkie plasterki. Do cukru dodaj cynamon, wymieszaj.

  5. 5

    Piekarnik nagrzej do 170 stopni.

  6. 6

    Wyjmij ciasto z lodówki. Na dnie rozsmaruj przygotowany budyń, następnie starannie ułóż przygotowane plasterki gruszki. Owoce posyp cynamonowym cukrem.

  7. 7

    Tartę z gruszkami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut.

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też