Domowe gnocchi z sosem pomidorowym

Gnocchi z sosem pomidorowym
Źródło: GettyImages

Składniki

Gnocchi

  • 1 kg Ziemniaki
  • 2 Żółtko
  • 200 g Mąka pszenna
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Sos pomidorowy

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 2 ząbki Czosnek
  • 5 sztuk Pomidor
  • 1 łyżka Przecier pomidorowy
  • 1 łyżeczka Cukier
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Bazylia

Dodatkowo

  • Parmezan
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. 1

    Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Gdy ostygną, obierz je ze skórki i zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub przeciśnij przez prasę do ziemniaków.

  2. 2

    Do ziemniaków dodaj żółtka i wymieszaj widelcem, po czym dodaj odważoną mąkę.

  3. 3

    Z masy ziemniaczanej zacznij wyrabiać ciasto, które podziel na większe części, a z każdej uformuj wałek. Uformowane wałki pokrój na mniejsze kawałki, którym rękoma nadaj kształt drobnych stożków. Porada: aby kluseczki nabrały charakterystycznego wyglądu, można odcisnąć na nich ząbki widelca.

  4. 4

    W międzyczasie przygotuj sos. Pomidory delikatnie natnij od góry, po czym zanurz je we wrzącej wodzie na ok. minutę — pozwoli to w łatwy sposób zdjąć z nich skórkę. Obrane pomidory pokrój w kostkę i odstaw je na bok.

  5. 5

    W większym garnku (później dodamy do niego przygotowane kluseczki gnocchi), rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kilka sekund, po czym dołóż pokrojone w kostkę pomidory. Zmniejsz płomień i gotuj składniki przez ok. 15 minut.

  6. 6

    Następnie dodaj przecier pomidorowy, cukier i dopraw sos, używając soli, czarnego pieprzu i suszonej bazylii.

  7. 7

    Gnocchi włóż do wrzącej, osolonej wody. Po ok. 60 sekundach od wypłynięcia kluseczek na powierzchnię, wyciągnij je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i połącz z resztą składników oraz pomidorowym sosem.

  8. 8

    Do garnka dodaj odrobinę wody, w której gotowały się gnocchi, a na wierzch wsyp starty parmezan. Całość starannie wymieszaj, aby ser się rozpuścił, a sos równomiernie pokrył domowe gnocchi.

  9. 9

    Włoskie kuleczki podawaj posypane startym parmezanem i odrobiną posiekanej natki pietruszki lub całymi listkami bazylii.

     

    Wypróbuj także przepis na serowe gnocchi ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też