Serowe gnocchi ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem

Gnocchi z serem i pieprzem
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 500 g Ziemniaki
  • 1 sztuka Żółtko jajka
  • 80 g Mąka pszenna
  • 1 szczypta Sól
  • 70 g Parmezan starty
  • 1 łyżka Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Ziemniaki ugotuj, nie obierając ich. Kiedy będą już miękkie, odcedź, ostudź i dopiero wtedy obierz ze skórki.

  2. 2

    Następnie przepuść je przez maszynkę do mielenia lub zetrzyj na drobnej tarce.

  3. 3

    Dodaj żółtko, mąkę, większą szczyptę soli i na posypanej drobno mąką desce zacznij wyrabiać ciasto.

  4. 4

    Ciasto podziel na 5 części i każdą z nich uformuj na kształt wałka, z którego wycinaj nożem małe części. Wygląd kluseczek może być różny — najczęściej gnocchi to drobne prostokąty z odciśniętymi ząbkami widelca. Wgłębienia możesz zrobić również za pomocą dedykowanemu przyrządowi z karbowaną blaszką.

  5. 5

    Gnocchi odstaw na blat. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją i gotuj w niej gnocchi serowe. Czas gotowania to 2-3 minuty. Kluseczki wyciągnij z garnka perforowaną łyżką i umieść w większej misce.

  6. 6

    W międzyczasie zetrzyj parmezan, a jeśli masz pod ręką moździerz, wsyp do niego kulki czarnego pieprzu i rozdrobnij na mniejsze kawałki. Możesz także użyć klasycznego młynka do przypraw.

  7. 7

    Dodaj parmezan, wymieszaj go z częścią wody, w której gotowały się gnocchi i połową zmielonego wcześniej pieprzu. Mieszaj, aż parmezan się rozpuści i utworzy delikatny sos.

  8. 8

    Gnocchi podziel na talerze, polej serowym sosem i udekoruj resztą mielonego pieprzu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też