Serowe gnocchi ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem
Dania włoskie prawie zawsze opierają się na prostocie. Te skromne gnocchi, które zaskakują swoim aromatem i zrównoważonym smakiem, nie są wyjątkiem.
Składniki
- 500 g Ziemniaki
- 1 sztuka Żółtko jajka
- 80 g Mąka pszenna
- 1 szczypta Sól
- 70 g Parmezan starty
- 1 łyżka Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Ziemniaki ugotuj, nie obierając ich. Kiedy będą już miękkie, odcedź, ostudź i dopiero wtedy obierz ze skórki.
- 2
Następnie przepuść je przez maszynkę do mielenia lub zetrzyj na drobnej tarce.
- 3
Dodaj żółtko, mąkę, większą szczyptę soli i na posypanej drobno mąką desce zacznij wyrabiać ciasto.
REKLAMA - 4
Ciasto podziel na 5 części i każdą z nich uformuj na kształt wałka, z którego wycinaj nożem małe części. Wygląd kluseczek może być różny — najczęściej gnocchi to drobne prostokąty z odciśniętymi ząbkami widelca. Wgłębienia możesz zrobić również za pomocą dedykowanemu przyrządowi z karbowaną blaszką.
- 5
Gnocchi odstaw na blat. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją i gotuj w niej gnocchi serowe. Czas gotowania to 2-3 minuty. Kluseczki wyciągnij z garnka perforowaną łyżką i umieść w większej misce.
- 6
W międzyczasie zetrzyj parmezan, a jeśli masz pod ręką moździerz, wsyp do niego kulki czarnego pieprzu i rozdrobnij na mniejsze kawałki. Możesz także użyć klasycznego młynka do przypraw.
- 7
Dodaj parmezan, wymieszaj go z częścią wody, w której gotowały się gnocchi i połową zmielonego wcześniej pieprzu. Mieszaj, aż parmezan się rozpuści i utworzy delikatny sos.
- 8
Gnocchi podziel na talerze, polej serowym sosem i udekoruj resztą mielonego pieprzu.
Zobacz także: