Pyszna pieczona rzodkiewka
Pieczone rzodkiewki Cię zaskoczą. Są naprawdę pyszne i sprawdzają się jednakowo jako samodzielne danie lub piękny, kolorowy dodatek, który możesz wykorzystać do ulepszenia innych potraw.
Składniki
- 2 pęczki Rzodkiewka
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 2 ząbki Czosnek
- 1 szczypta Sól
- 1 szczypta Pieprz
- 1 garść Natka pietruszki
- 1 łyżka Sok z cytryny
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
- 2
Odkrój górne i dolne części rzodkiewek, pokrój je na połówki, a następnie starannie umyj, osusz w ręczniku papierowym i przełóż na blachę do pieczenia.
- 3
Przed włożeniem warzyw do piekarnika, skrop je oliwą z oliwek, dodaj przepuszczony przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem, a na koniec całość dokładnie wymieszaj rękami.
REKLAMA - 4
Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 200 st. C od 12 do 15 minut.
- 5
Na koniec, zaraz po wyciągnięciu rzodkiewek z piekarnika, skrop je sokiem wyciśniętym z połówki cytryny i posyp posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także: