Pyszna pieczona rzodkiewka

Rzodkiewka pieczona
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 pęczki Rzodkiewka
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz
  • 1 garść Natka pietruszki
  • 1 łyżka Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.

  2. 2

    Odkrój górne i dolne części rzodkiewek, pokrój je na połówki, a następnie starannie umyj, osusz w ręczniku papierowym i przełóż na blachę do pieczenia.

  3. 3

    Przed włożeniem warzyw do piekarnika, skrop je oliwą z oliwek, dodaj przepuszczony przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem, a na koniec całość dokładnie wymieszaj rękami.

  4. 4

    Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 200 st. C od 12 do 15 minut.

  5. 5

    Na koniec, zaraz po wyciągnięciu rzodkiewek z piekarnika, skrop je sokiem wyciśniętym z połówki cytryny i posyp posiekaną natką pietruszki.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też