Chiński makaron chow mein z kurczakiem
Jeśli lubisz chińskie makarony, na pewno pokochasz to danie. Oprócz chow mein w przepisie znajdziesz także mieszankę smacznych warzyw i pysznego kurczaka.
Składniki
- 2 sztuki Pierś z kurczaka
- 300 g Makaron chow mein
- Olej sezamowy
- 0.5 Sztuka Cebula
- 3 łodygi Seler naciowy
- 4 sztuki Marchew
- 0.5 Sztuka Papryka czerwona
- 0.5 Sztuka Zielona papryka
- 0.25 Główka Kapusta pekińska
- 350 ml Bulion drobiowy
- Cebula dymka
Marynata
- 80 ml Sos sojowy
- 1 łyżka Starty imbir
- 1 łyżka Czosnek
- 1 łyżka
- 1 łyżka Olej sezamowy
- 1 łyżka Cukier
- Płatki chilli
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
W misce wymieszaj wszystkie składniki na marynatę: sos sojowy, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos ostrygowy, olej sezamowy, cukier, płatki chili i czarny pieprz mielony.
- 2
Piersi z kurczaka opłucz pod zimną wodą, oczyść, a następnie pokrój w kostkę i włóż do miski. Dodaj połowę marynaty, dobrze wymieszaj z kawałkami mięsa i marynuj — przynajmniej przez 60 minut.
- 3
Przygotuj patelnię (najlepiej wok), na której będziesz smażyć marynowane mięso. Kiedy kurczak ładnie się przyrumieni i będzie już gotowy w środku, wyłącz palnik i przełóż mięso na talerz.
- 4
Obierz cebulę i pokrój ją w plasterki. Umyj łodygi selera i pokrój je na mniejsze kawałki. Umyte marchewki pokrój w paski. Następnie posiekaj kapustę pekińską, a obie papryki — po umyciu i usunięciu gniazd nasiennych — pokrój w cienkie paski.
- 5
Na patelnię, na której smażyło się mięso, wlej trochę oleju sezamowego i nagrzej tłuszcz. Następnie dodaj pokrojone składniki: cebulę, łodygi selera, marchew, kapustę pekińską, czerwoną i zieloną paprykę. Całość wymieszaj i smaż przez kilka minut.
- 6
Na patelnię z warzywami wrzuć makaron chiński i zalej bulionem z kurczaka. Wymieszaj starannie wszystkie składniki, przykryj patelnię pokrywką i gotuj razem ok. 5 minut.
- 7
Po 5 minutach (gdy makaron jest już gotowy) wszystko dobrze wymieszaj i dodaj przygotowane wcześniej mięso, wlej połowę marynaty i ponownie wszystko dobrze wymieszaj.
- 8
Danie serwuj od razu — do smaku wierzch chińskiego makaronu z kurczakiem możesz posypać posiekaną cebulą dymką.
Wypróbuj także przepis na Pad Thai z krewetkami i kurczakiem.
Chow mein, określany również jako smażony lub chrupiący uważany jest za najsłynniejszy makaron chiński. Przygotowuje się go niezwykle szybko — wystarczą 3 minuty. Na jego podstawie stworzonych zostało wiele chińskich przepisów, w których prym wiodą warzywa, różne rodzaje mięsa i owoców morza, a dla wegetarian — tofu. Jednym z bardziej lubianych dań z wykorzystaniem chow mein jest makaron chiński z kurczakiem.
Jak zrobić chiński makaron chow mein z kurczakiem?
Tradycyjnie makaron chow mein przygotowywany jest na woku, czyli charakterystycznej patelni, wykorzystywanej do przyrządzania dań azjatyckich. Przed przystąpieniem do smażenia chińskiego makaronu warto zalać go odrobiną ciepłej wody, po czym połączyć go z warzywami i bulionem z kurczaka. Zawsze należy jednak podążać za zaleceniami, umieszczonymi na etykiecie wybranego produktu, by nie popełnić prostego błędu, który w konsekwencji zaważy na smaku całego dania.