Feijoada — gulasz z czarnej fasoli

Feijoada — gulasz z czarnej fasoli
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 kg Łopatka wieprzowa bez kości
  • 500 g Czarna fasola
  • 2 sztuki Cebula
  • 6 ząbków Czosnek
  • 200 g Kiełbasa pikantna
  • 200 g Boczek
  • 3 łyżki Olej
  • 3 sztuki Liście laurowe
  • 2 litry Bulion wołowy
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Chili mielone

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj fasolę i zalej ją wodą. Powinna moczyć się w niej całą noc.

  2. 2

    Przygotuj duży garnek i podgrzej w nim olej. Umyj łopatkę wieprzową i smaż ją energicznie z każdej strony na złoty kolor. Następnie wyciągnij mięso, przełóż na talerz i odłóż na bok.

  3. 3

    Boczek pokrój na niewielkie kawałki i smaż go na małym ogniu. Po chwili dodaj pokrojoną w plastry cebul. Całość podpiekaj ok. 5 minut.

  4. 4

    Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pikantną kiełbasę, pokrojoną w plasterki. Wszystko dobrze wymieszaj, dołóż podpieczoną wcześniej łopatkę wieprzową i namoczoną czarną fasolę. Do garnka wrzuć również liście laurowy, czarny pieprz i zalej składniki wołowym bulionem.

  5. 5

    Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małej mocy palnika przez ok. 2 godziny. Co jakiś czas dobrze jest przemieszać zawartość garnka.\

  6. 6

    Po ok. godzinie gotowania wyjmij z garnka łopatkę wieprzową. Pokrój mięso w kostkę, włóż z powrotem do garnka i gotuj przez kolejną godzinę. Jeśli chcesz zagęścić gulasz, nie przykrywaj garnka, aby część wody wyparowała. Jeśli wolisz rzadszy sos, dodaj więcej wołowego bulionu lub wody.

  7. 7

    Całość dopraw solą, czarnym pieprzem mielonym i chili w proszku — według własnych preferencji. Gotowy gulasz z czarnej fasoli podawaj z ugotowanym ryżem.

     

    Sprawdź także przepis na gulasz gumbo z kurczakiem i kiełbasą.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też