Feijoada — gulasz z czarnej fasoli
Słynny, wolno gotowany gulasz z czarnej fasoli. Niesamowicie smaczny i aromatyczny posiłek, który jest łatwy w przygotowaniu i pozwoli rozpieścić nawet najbardziej wybredne kubki smakowe. Danie obfituje w różne rodzaje mięsa, na których czele stoi łopatka wieprzowa.
Składniki
- 1 kg Łopatka wieprzowa bez kości
- 500 g Czarna fasola
- 2 sztuki Cebula
- 6 ząbków Czosnek
- 200 g Kiełbasa pikantna
- 200 g Boczek
- 3 łyżki Olej
- 3 sztuki Liście laurowe
- 2 litry Bulion wołowy
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Chili mielone
Przygotowanie
- 1
Umyj fasolę i zalej ją wodą. Powinna moczyć się w niej całą noc.
- 2
Przygotuj duży garnek i podgrzej w nim olej. Umyj łopatkę wieprzową i smaż ją energicznie z każdej strony na złoty kolor. Następnie wyciągnij mięso, przełóż na talerz i odłóż na bok.
- 3
Boczek pokrój na niewielkie kawałki i smaż go na małym ogniu. Po chwili dodaj pokrojoną w plastry cebul. Całość podpiekaj ok. 5 minut.
- 4
Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pikantną kiełbasę, pokrojoną w plasterki. Wszystko dobrze wymieszaj, dołóż podpieczoną wcześniej łopatkę wieprzową i namoczoną czarną fasolę. Do garnka wrzuć również liście laurowy, czarny pieprz i zalej składniki wołowym bulionem.
- 5
Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małej mocy palnika przez ok. 2 godziny. Co jakiś czas dobrze jest przemieszać zawartość garnka.\
- 6
Po ok. godzinie gotowania wyjmij z garnka łopatkę wieprzową. Pokrój mięso w kostkę, włóż z powrotem do garnka i gotuj przez kolejną godzinę. Jeśli chcesz zagęścić gulasz, nie przykrywaj garnka, aby część wody wyparowała. Jeśli wolisz rzadszy sos, dodaj więcej wołowego bulionu lub wody.
- 7
Całość dopraw solą, czarnym pieprzem mielonym i chili w proszku — według własnych preferencji. Gotowy gulasz z czarnej fasoli podawaj z ugotowanym ryżem.
Sprawdź także przepis na gulasz gumbo z kurczakiem i kiełbasą.
Wieprzowy gulasz Feijoada uznany został za tradycyjną potrawę brazylijską. Nazwa dania powstała od słowa “feijão”, które w języku brazylijskim oznacza fasolę.
Historia dania — jak powstał gulasz z czarnej fasoli?
Ta potrawa narodowa powstała prawdopodobnie dzięki temu, że fasola była łatwo uprawiana na terenie Portugalii, przez co mieszkańcy — zarówno zamożni, jak i ci biedniejsi — tworzyli na bazie tej rośliny strączkowej różne kombinacje smakowe. Zgodnie z podaniami, na początku gulasz z czarnej fasoli przygotowywany był z dodatkiem świńskich uszu przez niewolników, którzy potrzebowali silić się sycącymi daniami. W związku z tym do Feijoada dodawali resztki mięs, których nie spożywali ich panowie. Czasami, kiedy nie było takiej możliwości, Feijoada była zagęszczana przez dodatek mąki maniokowej. Z kolei bogaci mieszkańcy gulasz przyrządzali na bazie drogich mięs, do których mieli bezpośredni dostęp.
Jak zrobić gulasz z czarnej fasoli? Wskazówki i porady
Feijoada serwowana jest zwykle w towarzystwie gotowanego ryżu. Częstym dodatkiem są również pomarańcze. Wierzch gulaszu z czarnej fasoli warto posypać drobno posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki. Danie przygotowuje się “samodzielnie” — wystarczy włożyć składniki do garnka i mieszać jego zawartość od czasu do czasu. Warto jednak pamiętać o tym, żeby namoczyć fasolę dzień przed planowanym przyrządzaniem brazylijskiego dania. Czarna fasola powinna moczyć się przynajmniej 12 godzin.