Kurczak po wietnamsku w 4 krokach. Prosty przepis na orientalne danie
Kurczak po wietnamsku może pojawić się w Twojej kuchni już dziś. Aby cieszyć się smakiem oryginalnego dania orientalnego, wcale nie musisz zamawiać go przez ulubioną aplikację z jedzeniem, czy udawać się do azjatyckiej restauracji. Dzięki prostemu przepisowi rewelacyjnego kurczaka po wietnamsku przygotujesz w zaledwie 4 krokach, a krótki czas przygotowania umożliwia wykonanie posiłku w nawet bardzo zabiegany dzień.
Składniki
Kurczak po wietnamsku
- 2 sztuki Cebula
- 30 ml Sos sojowy
- 3 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Podwójna pierś z kurczaka
- 3 łyżki Cukier
- 1 łyżka Curry
- 1 łyżka Ostra papryka mielona
- 1 łyżka Słodka papryka czerwona
- 1 Szczypta Pieprz czarny mielony
- 1 Szczypta Sól
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie
- 1
Pierś z kurczaka opłucz po chłodną wodą, osusz i pokrój w kostkę. Następnie oprósz mięso solą, czarnym pieprzem mielonym, przyprawą curry, papryką ostrą i słodką. Na koniec natrzyj mięso startym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- 2
Na rozgrzaną oliwę z oliwek wsyp cukier i podgrzewaj go, by otrzymać karmel. Kiedy to się stanie, na patelnię wrzuć kawałki przyprawionego kurczaka i starannie wymieszaj ze skarmelizowanym cukrem. Całość podgrzewaj przez kilka minut. W razie potrzeby, podczas duszenia mięsa, można dolać odrobinę wody.
- 3
Po chwili mięso polej sosem sojowym. Patelnię zakryj pokrywką, zmniejsz moc palnika i kontynuuj duszenie piersi z kurczaka.
- 4
W międzyczasie obierz cebulę z łupin i pokrój ją w tzw. piórka.
- 5
Kiedy mięso stanie się nieco ciemniejsze, dodaj do niego pokrojoną cebulę. Kurczak po wietnamsku jest gotowy po zmięknięciu cebulki.
Zobacz także:
Jeżeli zastanawiasz się, jaki obiad przygotować dla swoich domowników, by pożegnać się z monotonią i rutyną w Waszym jadłospisie, wybór powinien paść na kurczaka po wietnamsku. Danie to jest znane na całym świecie, a jego tajemnicą są aromatyczne i soczyste kąski mięsa, zatopione w smakowitym sosie.
Kurczak po wietnamsku podany z surówką i gotowanym ryżem może stanowić sycący i smaczny obiad dla Twojej rodziny. Przygotujesz go w 20 minut, a opisany poniżej przepis i wskazówki sprawią, że obiad nie sprawi Ci żadnej trudności. Doprawiając kawałki oczyszczonego i osuszone mięsa drobiowego, polecamy kierować się tym, kto będzie spożywał danie. W oryginalnej wersji posiłek charakteryzuje się mocno pikantnym smakiem, który nie jest odpowiedni dla najmłodszych domowników.
Zobacz także: Kawałki kurczaka w sosie curry
Kurczak po wietnamsku na gorącym półmisku — danie na wiele okazji
Aromatyczne danie kuchni azjatyckiej jest częstym wyborem smakoszy orientalnych posiłków. W knajpach i restauracjach najczęściej zamawiamy ten specjał, odnajdując go pod nazwą kurczak po wietnamsku na gorącym półmisku. Taka forma zapewnia moc kulinarnych wrażeń — skwierczące kawałki fileta pobudzają zmysły, sprawiając, że obiad staje się jeszcze smaczniejszy i atrakcyjny wizualnie. Dodatkowo dłużej zachowuje swoją temperaturę.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by kurczak po wietnamsku na gorącym półmisku został przygotowany w Twoim domu. W takiej odsłonie urozmaici wiele okazji. Polecamy przygotować go na Sylwestra czy spotkanie z przyjaciółmi — bez wątpienia zaskoczysz swoich gości, serwując im ten orientalny przysmak.
Jak przygotować ten specjał? Niezbędne okaże się do tego odpowiednie naczynie — żeliwny półmisek. Należy jednak zachować ogromną ostrożność, bowiem naczynie podczas szykowania dania jest bardzo gorące i nietrudno się na nim poparzyć.
Z czym podawać kurczaka po wietnamsku? Sprawdzone propozycje
Orientalne danie można podawać na kilka sposobów. Kurczak po wietnamsku najczęściej serwowany jest z gotowanym ryżem oraz surówkami, przygotowanymi na bazie kapusty i warzyw. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zestawić go z makaronem ryżowym, chińskim czy gotowanym udonem.