Kurczak po wietnamsku w 4 krokach. Prosty przepis na orientalne danie

Kurczak po wietnamsku
Źródło: GettyImages

Składniki

Kurczak po wietnamsku

  • 2 sztuki Cebula
  • 30 ml Sos sojowy
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Podwójna pierś z kurczaka
  • 3 łyżki Cukier
  • 1 łyżka Curry
  • 1 łyżka Ostra papryka mielona
  • 1 łyżka Słodka papryka czerwona
  • 1 Szczypta Pieprz czarny mielony
  • 1 Szczypta Sól
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. 1

    Pierś z kurczaka opłucz po chłodną wodą, osusz i pokrój w kostkę. Następnie oprósz mięso solą, czarnym pieprzem mielonym, przyprawą curry, papryką ostrą i słodką. Na koniec natrzyj mięso startym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

  2. 2

    Na rozgrzaną oliwę z oliwek wsyp cukier i podgrzewaj go, by otrzymać karmel. Kiedy to się stanie, na patelnię wrzuć kawałki przyprawionego kurczaka i starannie wymieszaj ze skarmelizowanym cukrem. Całość podgrzewaj przez kilka minut. W razie potrzeby, podczas duszenia mięsa, można dolać odrobinę wody.

  3. 3

    Po chwili mięso polej sosem sojowym. Patelnię zakryj pokrywką, zmniejsz moc palnika i kontynuuj duszenie piersi z kurczaka.

  4. 4

    W międzyczasie obierz cebulę z łupin i pokrój ją w tzw. piórka.

  5. 5

    Kiedy mięso stanie się nieco ciemniejsze, dodaj do niego pokrojoną cebulę. Kurczak po wietnamsku jest gotowy po zmięknięciu cebulki. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też