Nieziemska babka pistacjowa, idealna na Wielkanoc. Ten wiosenny wypiek cię oczaruje

Babka pistacjowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Babka pistacjowa

  • 2 łyżki Pasta pistacjowa
  • 3 sztuki Jajko
  • 1 Szczypta Sól morska
  • 150 g Rozpuszczone masło
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 100 g Mąka ziemniaczana
  • 200 g Mąka pszenna
  • 170 g Cukier puder
  • Skórka z cytryny
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 2 łyżki Mielony cynamon

Polewa pistacjowa

  • 20 ml Śmietana kremówka 30 %
  • 1 tabliczka Biała czekolada
  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • 4 łyżki Pasta pistacjowa
  • Pistacje niesolone

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C. Następnie przygotuj formę na babkę — wystarczy, że natłuścisz ją odrobiną masła i delikatnie oprószysz bułką tartą. 

  2. 2

    Do miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli, a następnie wsyp cukier puder. Podane składniki starannie ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Po chwili do masy dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj całość.

  3. 3

    Następnie do masy dodaj pozostałe składniki, tj. 2 rodzaje mąk (należy je przesiać), 2 łyżki cynamonu mielonego, 2 łyżki pasty pistacjowej łyżeczkę proszku do pieczenia, sok oraz skórkę startą z cytryny. Wszystkie składniki połącz, delikatnie mieszając masę.

  4. 4

    Przygotowane ciasto umieść w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz babkę pistacjową przez 45 minut.

  5. 5

    Na koniec pieczenia przystąp do przygotowania polewy na ciasto. Tabliczkę białej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. 

  6. 6

    Do roztopionej czekolady dodaj 4 łyżki pasty pistacjowej, sok wyciśnięty z cytryny oraz śmietanę kremówkę. Całość dokładnie wymieszaj.

  7. 7

    Upieczoną babkę wyciągnij z piekarnika i odstaw na blat, by wystygła. Następnie udekoruj wierzch wypieku sporządzoną polewą pistacjową. Wierzch babki oprósz kawałkami pokrojonych pistacji.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też