Nieziemska babka pistacjowa, idealna na Wielkanoc. Ten wiosenny wypiek cię oczaruje
Wiosenne wypieki to coś, za czym przepada każdy miłośnik słodkości. Do takich należy bezwzględnie babka pistacjowa, która dosłownie hipnotyzuje swoim wyglądem. Lojalnie ostrzegamy, że smak ciasta potrafi uzależniać. Z każdym kęsem staje się coraz lepsze i delikatniejsze. Jeżeli tak jak my przepadasz za nietuzinkowymi przepisami, babka pistacjowa z pewnością przypadnie ci do gustu. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj na święta babkę w zupełnie nowej odsłonie. Gwarantujemy, że zachwytom nie będzie końca.
Składniki
Babka pistacjowa
- 2 łyżki Pasta pistacjowa
- 3 sztuki Jajko
- 1 Szczypta Sól morska
- 150 g Rozpuszczone masło
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 100 g Mąka ziemniaczana
- 200 g Mąka pszenna
- 170 g Cukier puder
- Skórka z cytryny
- 1 łyżka Sok z cytryny
- 2 łyżki Mielony cynamon
Polewa pistacjowa
- 20 ml Śmietana kremówka 30 %
- 1 tabliczka Biała czekolada
- 2 łyżki Sok z cytryny
- 4 łyżki Pasta pistacjowa
- Pistacje niesolone
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C. Następnie przygotuj formę na babkę — wystarczy, że natłuścisz ją odrobiną masła i delikatnie oprószysz bułką tartą.
- 2
Do miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli, a następnie wsyp cukier puder. Podane składniki starannie ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Po chwili do masy dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj całość.
- 3
Następnie do masy dodaj pozostałe składniki, tj. 2 rodzaje mąk (należy je przesiać), 2 łyżki cynamonu mielonego, 2 łyżki pasty pistacjowej łyżeczkę proszku do pieczenia, sok oraz skórkę startą z cytryny. Wszystkie składniki połącz, delikatnie mieszając masę.
- 4
Przygotowane ciasto umieść w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz babkę pistacjową przez 45 minut.
- 5
Na koniec pieczenia przystąp do przygotowania polewy na ciasto. Tabliczkę białej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej.
- 6
Do roztopionej czekolady dodaj 4 łyżki pasty pistacjowej, sok wyciśnięty z cytryny oraz śmietanę kremówkę. Całość dokładnie wymieszaj.
- 7
Upieczoną babkę wyciągnij z piekarnika i odstaw na blat, by wystygła. Następnie udekoruj wierzch wypieku sporządzoną polewą pistacjową. Wierzch babki oprósz kawałkami pokrojonych pistacji.
Zobacz także:
- Łatwa w przygotowaniu babka marmurkowa — przepis, który udaje się za każdym razem
- Obłędna w smaku babka czekoladowa. Koniecznie musisz jej spróbować!
- Babka wielkanocna z przepisu babci. Przepis na świąteczny klasyk
Jeżeli przepadasz za orzechami, przepis na świąteczną babkę pistacjową stanie się twoją ulubioną recepturą. Poza czarującym wyglądem i nienagannym smakiem za wykonaniem ciasta przemawia ponadto banalny sposób jego przygotowania. Deser ten przyrządza się na bazie kilku składników, a dzięki naszym instrukcjom i sprawdzonym wskazówkom cały proces okaże się dziecinnie prosty.
Przepis na wiosenną babkę pistacjową to doskonały wybór na zbliżającą się wielkimi krokami Wielkanoc. Zaskocz swoją rodzinę nową perełką cukierniczą i wprowadź w wasze menu nieco świeżości. Na Święta Wielkanocne zamiast tradycyjnej babki marmurkowej czy czekoladowej, skuś się na przygotowanie zniewalającej odsłony ciasta z dodatkiem zdrowych bakalii.
Zobacz także: Najłatwiejsza babka na świecie. Ten przepis z pewnością zaskoczy cię swoim smakiem
Jak przygotować babkę pistacjową? Garść porad i wskazówek
Samodzielne wykonanie wielkanocnej babki pistacjowej jest naprawdę łatwym zadaniem, co nie oznacza, że ciasto należy do przeciętnych wypieków. Wręcz przeciwnie, deser oczaruje wszystkich — nawet osoby, które należą do wybrednych smakoszy.
Pierwszym etapem przepisu jest sporządzenie ciasta. Na początek połącz jajka z solą oraz cukrem pudrem. Gdy uzyskasz sztywną pianę, pora na dodanie pozostałych składników z listy. Proste, prawda? Bardzo ważne jest to, żeby jajka były w temperaturze pokojowej, dlatego polecamy wcześniej wyciągnąć je z lodówki. Gotową masę przełóż do dedykowanej formy i włóż babkę pistacjową do nagrzanego piekarnika. Ciasto po 45 minutach pieczenia w temperaturze 170 st. C powinno być idealne.
Na koniec, na ostudzoną babkę wylej polewę pistacjową, a wierzch wypieku posyp kawałkami drobno pokrojonych pistacji. Szczegółowe instrukcje na wykonanie wiosennej babki pistacjowej znajdziesz w naszym przepisie.