Serek topiony
Własnoręcznie przygotowany serek topiony jest doskonałym dodatkiem do śniadania dla całej rodziny. Nie zawiera konserwantów i za każdym razem może smakować inaczej. Wystarczy zadbać o dobór właściwych dodatków. Poniższy przepis nadaje się również dla małych dzieci. Sprawdź, jak przygotować pyszny serek topiony.
Składniki
- 250 g Twaróg półtłusty
- 1 Żółtko
- 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
- Szczypiorek
Przygotowanie
- 1
Pokrusz twaróg na drobne kawałki. Dodaj przyprawy i zblenduj z serem na gładką konsystencję. Całość przełóż do niewielkiego garnka, wbij żółtko i gotuj, aż ser całkowicie się rozpuści i zacznie się ciągnąć.
- 2
Domowy serek topiony włóż do przygotowanego słoiczka. Jego smak możesz urozmaicać, dodając ulubione dodatki, takie jak papryka wędzona czy zioła — koniecznie po rozpuszczeniu, gdy serek jest już ciągnący się.
- 3
Czas przydatności spożycia domowego serka topionego wynosi 3 dni. Przechowuj go w lodówce.
REKLAMA - 4
Posiłek nadaje się dla dzieci od 10. miesiąca życia.
Zobacz także: