Serek topiony

Serek topiony
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 250 g Twaróg półtłusty
  • 1 Żółtko
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • Szczypiorek

Przygotowanie

  1. 1

    Pokrusz twaróg na drobne kawałki. Dodaj przyprawy i zblenduj z serem na gładką konsystencję. Całość przełóż do niewielkiego garnka, wbij żółtko i gotuj, aż ser całkowicie się rozpuści i zacznie się ciągnąć.

  2. 2

    Domowy serek topiony włóż do przygotowanego słoiczka. Jego smak możesz urozmaicać, dodając ulubione dodatki, takie jak papryka wędzona czy zioła — koniecznie po rozpuszczeniu, gdy serek jest już ciągnący się.

  3. 3

    Czas przydatności spożycia domowego serka topionego wynosi 3 dni. Przechowuj go w lodówce.

  4. 4

    Posiłek nadaje się dla dzieci od 10. miesiąca życia.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też