Hummus z pieczonej dyni

Hummus z pieczonej dyni
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 0.5 Sztuka Dynia maślana
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 kawałek Świeży imbir
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • 0.5 Puszka Ciecierzyca
  • 1 łyżka Pasta tahini
  • 1 łyżka Sok z cytryny

Przyprawy

  • 1 laska Cynamon
  • 3 sztuki Goździki
  • 5 sztuk Nasiona kolendry
  • 5 sztuk Nasiona kopru
  • 1 łyżeczka Nasiona gorczycy
  • 1 łyżeczka Kminek
  • 1 łyżeczka Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Przyprawy (goździki, cynamon, kolendrę, koper włoski, gorczycę i kminek) podpraż na suchej patelni, aż nabiorą silnego aromatu.

  2. 2

    Następnie zdejmij patelnię z palnika i wsyp przyprawy do moździerza (ewentualnie młynka), dodaj pieprz i wszystko wymieszaj na pachnący proszek.

  3. 3

    Obierz połowę dyni, pokrój ją w kostkę i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj obrane ząbki czosnku i imbir posiekany na małe kawałki. Całość skrop oliwą, lekko posól i obficie oprószyć przygotowaną mieszanką przypraw.

  4. 4

    Piecz dynię przez 30 minut w 180 st. C.

  5. 5

    Do miski wsyp ciecierzycę i pastę tahini, dodaj ostudzoną dynię, sok z cytryny i odrobinę oleju.

  6. 6

    Wszystkie składniki zmiksuj na gęstą pastę. Podawaj z ulubionym pieczywem, falafelem lub kawałkami świeżych warzyw.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też