Hummus z pieczonej dyni
Aromatyczny przysmak z pieczonej dyni poleca się do kanapek, sałatek, falafela i innych posiłków.
Składniki
- 0.5 Sztuka Dynia maślana
- 3 ząbki Czosnek
- 1 kawałek Świeży imbir
- Oliwa z oliwek
- Sól
- 0.5 Puszka Ciecierzyca
- 1 łyżka Pasta tahini
- 1 łyżka Sok z cytryny
Przyprawy
- 1 laska Cynamon
- 3 sztuki Goździki
- 5 sztuk Nasiona kolendry
- 5 sztuk Nasiona kopru
- 1 łyżeczka Nasiona gorczycy
- 1 łyżeczka Kminek
- 1 łyżeczka Pieprz
Przygotowanie
- 1
Przyprawy (goździki, cynamon, kolendrę, koper włoski, gorczycę i kminek) podpraż na suchej patelni, aż nabiorą silnego aromatu.
- 2
Następnie zdejmij patelnię z palnika i wsyp przyprawy do moździerza (ewentualnie młynka), dodaj pieprz i wszystko wymieszaj na pachnący proszek.
- 3
Obierz połowę dyni, pokrój ją w kostkę i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj obrane ząbki czosnku i imbir posiekany na małe kawałki. Całość skrop oliwą, lekko posól i obficie oprószyć przygotowaną mieszanką przypraw.
REKLAMA - 4
Piecz dynię przez 30 minut w 180 st. C.
- 5
Do miski wsyp ciecierzycę i pastę tahini, dodaj ostudzoną dynię, sok z cytryny i odrobinę oleju.
- 6
Wszystkie składniki zmiksuj na gęstą pastę. Podawaj z ulubionym pieczywem, falafelem lub kawałkami świeżych warzyw.
Zobacz także: