Ogórki w zalewie musztardowej — aromatyczne połączenie, któremu nie można się oprzeć

Ogórki w zalewie musztardowej
Źródło: Shutterstock/vkuslandia

Składniki

Ogórki w zalewie musztardowej

  • 340 g Cukier
  • 2 kg Ogórki gruntowe
  • 4 szklanek Woda
  • 5 łyżek Musztarda
  • 3 łyżki Sól
  • 12 sztuk Liście laurowe
  • 1 łyżeczka Ziarna białej gorczycy
  • 18 sztuk Ziele angielskie
  • 1 szklanki Ocet spirytusowy

Przygotowanie

  1. 1

    6 sztuk słoików o pojemności 500 ml oraz pasujące do nich nakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.

  2. 2

    Aby przygotować zalewę, do garnka wlej wodę i doprowadź płyn do wrzenia. Następnie dodaj ocet, sól, i cukier. Składniki starannie wymieszaj. Naczynie ściągnij z kuchenki i pozostaw marynatę do wystudzenia.

  3. 3

    Ogórki starannie umyj, a następnie obierz i pokrój wzdłuż na ćwiartki. 

  4. 4

    Ogórki układaj pionowo w słoikach. Następnie do każdego naczynia dodaj po 2 sztuki liści laurowych, 3 ziela angielskie oraz niewielką ilość ziaren gorczycy. 

  5. 5

    Zaraz potem do przestudzonej zalewy dodaj musztardę i starannie wymieszaj podane składniki. 

  6. 6

    Zalewę wlej do słoików wypełnionych ogórkami. Powinna ona pokrywać całą powierzchnię warzyw. Następnie szczelnie zakręć słoiki. 

  7. 7

    Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę, a następnie włóż do naczynia przygotowane słoiki i napełnij je wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj ogórki w zalewie musztardowej, odliczając ok. 10 minut.

     

    Ogórki w zalewie musztardowej są gotowe do spożycia po ok. 10 dniach od ich przygotowania.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też