Ogórki w zalewie curry — jeżeli znudziły Ci się tradycyjne zaprawy, ten przepis jest właśnie dla ciebie!

Ogórki w zalewie curry
Źródło: Shutterstock/SHARKY PHOTOGRAPHY

Składniki

Ogórki w zalewie curry

  • 4 sztuki Liście laurowe
  • 2 kg Ogórki gruntowe
  • 0.75 Szklanka Ocet 10%
  • 750 ml Woda
  • 16 sztuk Pieprz czarny ziarnisty
  • 1 łyżka Sól kamienna
  • 2 łyżeczki Ziarna białej gorczycy
  • 170 g Cukier
  • 3 łyżki Curry

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj i wyparz 4 słoiki o pojemności 800 ml oraz pasujące do nich zakrętki.

  2. 2

    Ogórki starannie umyj, a następnie odetnij ich końce, obierz ze skóry i pokrój na ćwiartki.

  3. 3

    Do każdego ze słoi wsyp 0,5 łyżeczki nasion białej gorczycy oraz 4 ziarna czarnego pieprzu. Dodaj także po 1 liściu laurowym. 

  4. 4

    Słoiki napełnij ogórkami.

  5. 5

    Aby przygotować zalewę, do garnka wlej wodę, dodaj cukier, sól oraz curry. Naczynie połóż na palniku ustawionym na maksymalną moc i podgrzewaj do chwili zagotowania. Następnie dodaj ocet, ponownie doprowadź marynatę do wrzenia i od razu ściągnij naczynie z ognia. 

  6. 6

    Gorącą zalewę curry wlej do słoików, tak aby całkowicie pokryła powierzchnię ogórków. 

  7. 7

    Słoiki z ogórkami w zalewie curry szczelnie zakręć. 

  8. 8

    Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę, a następnie włóż do naczynia przygotowane słoiki i napełnij je wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj ogórki w zalewie curry, odliczając ok. 10 minut, a zaraz potem wyciągnij słoiki z wody i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

  9. 9

    Aby upewnić się, że słoiki zostały szczelnie zakręcone, połóż je do góry dnem. Po ok. 10 minutach odwróć słoiki. Tak przygotowane ogórki w zalewie curry przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też