Zapiekanka pasterska o niebanalnym smaku. Sprawdź, jak ją zrobić

Zapiekanka pasterska
Źródło: StockFood

Składniki

Zapiekanka pasterska

  • 1 kg Ziemniaki
  • 4 łyżki Masło
  • 2 łyżki Masło
  • 1 sztuka Cebula
  • 0.5 kilogram Mięso mielone wieprzowe
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Marchew
  • 100 g Ser żółty
  • 1 szklanki Passata pomidorowa
  • 80 ml Śmietana 30%
  • Bazylia
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Chili mielone
  • Gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.

  2. 2

    Na patelnię wylej olej, a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę, wrzuć pokrojoną cebulę i smaż, aż nabierze złotego koloru. 

  3. 3

    W międzyczasie obierz marchew i zetrzyj ją na tarce. Następnie obierz 2 ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę lub drobno posieka. Składniki dodaj do zeszklonej cebuli i smaż razem przez kilka minut.

  4. 4

    Po ok. 3-5 minutach na patelnię dodaj mięso z łopatki. Całość dopraw, dodając czarny pieprz mielony, sól, bazylię oraz papryczkę chili w proszku i starannie wymieszaj. Składniki na zapiekankę pasterską powinny smażyć się jeszcze ok. 10 minut. Pod koniec wskazanego czasu, dodaj również szklankę pasaty pomidorowej, ponownie wymieszaj i kontynuuj smażenie przez kolejne 3 minuty. 

  5. 5

    Obierz ziemniaki i ugotuj je, żeby stały się miękkie. Następnie wylej wodę, a do ziemniaków dodaj przyprawy (gałkę muszkatołową, sól i czarny pieprz mielony), śmietanę oraz ser, po czym zgnieć całość, za pomocą tłuczka do ziemniaków. Finalnie ziemniaki powinny przybrać dość gładką strukturę, przypominającą purée. 

  6. 6

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając tryb góra-dół i przygotuj żaroodporne naczynie na zapiekankę pasterską. Wystarczy, że posmarujesz je odrobiną masła.

  7. 7

    Na sam dół posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wyłóż mięso mielone wraz z całą zawartością patelni. Po wyrównaniu mięsnej warstwy dodaj masę ziemniaczaną i ponownie wyrównaj powierzchnię zapiekanki pasterskiej. Danie powinno spędzić w piekarniku ok. 40 minut. Po tym czasie jest gotowe do nakładania na talerze. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też