Burger z buraka — przepis na pyszne burgery roślinne

Burgery z buraka
Źródło: GettyImages

Składniki

Burger z buraka

  • 0.5 kilogram Czerwony burak
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 Jajko
  • 0.5 Szklanka Kasza jaglana
  • 0.5 Pęczek Natka pietruszki
  • 30 g Nasiona słonecznika
  • 0.5 Sztuka Kostka warzywna
  • 1 łyżka Olej rzepakowy
  • 1 sztuka Pomidor
  • 1 sztuka Ogórki kiszone
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • Kiełki rzodkiewki
  • Sałata
  • 4 sztuki Bułka pełnoziarnista
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • Majonez
  • Ketchup łagodny

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj składniki na burgery z buraka. Najpierw starannie umyj buraki, obierz je ze skórki, a następnie zetrzyj, korzystając z większych oczek. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. To samo uczyń z czosnkiem. Wymienione składniki połącz w większym naczyniu i starannie je wymieszaj.

  2. 2

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.

  3. 3

    Suchą kaszę opłucz pod wrzącą wodą, a następnie umieść w garnku, zalej szklanką wody i gotuj, aż zmięknie (ok. 20 minut). Kiedy kasza jaglana zacznie się gotować, do garnka dodaj kostkę warzywną.

  4. 4

    Umyj zieloną pietruszkę, osusz ją i posiekaj na drobne kawałeczki.

  5. 5

    Na suchej patelni podpraż słonecznik. Kiedy zacznie wydzielać się charakterystyczny aromat, a nasiona delikatnie się zarumienią, wyłącz palnik i odstaw słonecznik, żeby się ostudził.

  6. 6

    Do naczynia ze startymi burakami dodaj posiekaną zieleninę, ostudzone nasiona słonecznika i wbij 1 jajko. Następnie wlej olej rzepakowy oraz sok wyciśnięty z cytryny i dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Całość dokładnie wymieszaj.

  7. 7

    Buraczaną masę formuj w dłoniach na kształt burgerów. Gotowe porcje układaj na blasze wyłożonej arkuszem papieru i piecz przez kwadrans, obracając kotlety roślinne w połowie wskazanego czasu.

  8. 8

    W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Bułki pełnoziarniste posmaruj odrobiną majonezu. Umyj pomidory oraz ogórka kiszonego i pokrój je w plasterki. Umyj czerwoną paprykę, pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój ją na mniejsze kawałki. Umyj kawałki sałaty i osusz je, używając ręcznika papierowego.

  9. 9

    Kiedy burgery z buraka będą już gotowe, połóż je na warstwie majonezu i nakładaj kolejno przygotowane wcześniej dodatki, tj. sałatę masłową, plastry ogórka i pomidora, kawałki czerwonej papryki oraz kiełki rzodkiewki. Wierzch burgerów z buraka polej ulubionym ketchupem i przykryj drugim kawałkiem bułki pełnoziarnistej.

     

    Wypróbuj także przepis na domowe burgery — przysmak rodem z amerykańskiej restauracji.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też