Poutine, czyli rewelacyjne frytki w stylu kanadyjskim. Każdy się na nie skusi!

Poutine
Źródło: Shutterstock/Natalia Hanin

Składniki

Poutine

  • 1 kg Ziemniaki
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 1 sztuka Mozzarella
  • 1 sztuka Cebula
  • 500 ml Piwo jasne
  • 1 ząbek Czosnek
  • 2 łyżki Masło
  • Olej rzepakowy
  • 1 łyżka Ketchup
  • 4 łyżki Piwo jasne
  • 500 ml Bulion warzywny
  • 1 łyżka Ocet balsamiczny
  • 1 łyżka Sos Worcestershire
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz ziemniaki, umyj i pokrój na kształt frytek. Następnie umieść je w oddzielnym naczyniu i zalej jasnym piwem. W takiej postaci umieść ziemniaki w lodówce i pozostaw w chłodzie na przynajmniej 2 godziny. Najlepiej przykryć miskę czystą ściereczką lub pokrywką.

  2. 2

    Czosnek i cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój warzywa na mniejsze kawałki.

  3. 3

    W niedużym garnku umieść masło i roztop tłuszcz. Gdy masło stanie się płynne, do rondelka dodaj mąkę pszenną i mieszaj zawartość, aż do momentu uzyskania jednorodnej masy. Po chwili do garnka dodaj pokrojone warzywa (cebulę i czosnek) i smaż składniki na małym ogniu.

  4. 4

    Dalej, do rondelka wlej 4 łyżki jasnego piwa, dodaj bulion, sos Worcestershire, ketchup i ocet balsamiczny. Sos do poutine dopraw, dodając czarny pieprz mielony oraz sól. Wszystko starannie wymieszaj, a następnie zagotuj. Gdy to nastąpi, wyłącz palnik i odłóż rondelek z sosem na bok, żeby odpowiednio zgęstniał.

  5. 5

    Ziemniaki, które przez kilka godzin moczyły się w piwie, wyciągnij z miski i starannie osusz. 

  6. 6

    Rozgrzej olej, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, smaż w nim frytki na złoty na kolor. Ziemniaki powinny być całkowicie zanurzone w tłuszczu. Po usmażeniu odsącz frytki z nadmiaru oleju, wykładając je na ręcznik papierowy. Po osuszeniu raz jeszcze usmaż frytki, tym razem obróbka powinna trwać ok. 5 minut.

  7. 7

    Gęsty sos podgrzej lekko na małym palniku, a następnie dodaj do niego starty ser mozzarella. 

     

    Poutine zalej ciepłym sosem z roztopionym serem i serwuj niezwłocznie po przyrządzeniu, na ciepło. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też