Łosoś wędzony na zimno

Łosoś wędzony na zimno
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1.5 kg Łosoś
  • 2 łyżeczki Syrop klonowy
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Na samym początku pozbaw łososia ości. Aby to zrobić, należy naciąć rybę wzdłuż kręgosłupa, a następnie wyciąć go razem z ośćmi. Żeby zaoszczędzić trochę czasu, można od razu zaopatrzyć się w sklepie w gotowego, wyfiletowanego już łososia.

  2. 2

    Umyj rybę w chłodnej wodzie. Następnie osusz ją, wycierając delikatnie ręcznikiem papierowym. Dobrze jest pozostawić ją np. na siatce, by swobodnie okapała.

  3. 3

    Osuszoną rybę posyp obficie solą. Nie bój się użycia nadmiaru przyprawy — powinna ona być widoczna na powierzchni łososia. W takiej postaci pozostaw filet go na ok. 2 godziny. W tym czasie ryba powinna wypuścić trochę wody i wchłonąć odpowiednią ilość soli.

  4. 4

    Po upływie wskazanego czasu umyj filet z pozostałej soli i delikatnie go osusz. Następnie umieść rybę na siatce do ociekania i rozsmaruj na niej warstwę syropu klonowego. Łososia odstaw na ok. 4 godziny by dobrze wysechł. Przed wędzeniem ryba musi być całkowicie sucha w dotyku.

  5. 5

    Wędzenie łososia na zimno powinno być przeprowadzone w temperaturze pomiędzy 10 a 20 st. C i trwać nawet ok. 12 godzin.

     

    Wypróbuj także przepis na pieczonego łososia.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też