Placek ziemniaczany z porem i ricottą

Placek ziemniaczany z porem i ricottą
Źródło: StockFood

Składniki

  • 4 sztuki Ziemniaki
  • 1 sztuka Por
  • 1 pęczek Cebula dymka
  • 5 sztuk Jajko
  • 100 g Parmezan starty
  • 1 garść Pietruszka
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka Olej
  • 2 ząbki Czosnek
  • 200 g Ricotta

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.

  2. 2

    Odetnij dolną część pora, suchą skórkę i liście. Przetnij go wzdłuż na pół i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Pokrój w cienkie plasterki.

  3. 3

    Dymkę dobrze umyj i posiekaj.

  4. 4

    Do miski wbij jajka, dodaj starty parmezan, posiekaną pietruszkę, sól i świeżo zmielony pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

  5. 5

    Na patelni rozgrzej trochę oleju, dodaj pokrojony por i go lekko podsmaż. Następnie na patelnię dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i odstaw do wystygnięcia.

  6. 6

    Ugotowane ziemniaki, szczypiorek i ricottę wymieszaj razem z porem. Wszystko połącz razem i dokładnie wymieszaj.

  7. 7

    Formę do ciasta wysmaruj masłem.  Na spód wyłóż i wyrównaj masę ziemniaczaną, na którą wylej masę jajeczną z parmezanem.

  8. 8

    Placek ziemniaczany z porem i ricottą piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też