Placek ziemniaczany z porem i ricottą
Pyszne pieczone ziemniaki w formie apetycznego placka.
Składniki
- 4 sztuki Ziemniaki
- 1 sztuka Por
- 1 pęczek Cebula dymka
- 5 sztuk Jajko
- 100 g Parmezan starty
- 1 garść Pietruszka
- 1 szczypta Sól
- 1 szczypta Pieprz czarny mielony
- 1 łyżka Olej
- 2 ząbki Czosnek
- 200 g Ricotta
Przygotowanie
- 1
Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- 2
Odetnij dolną część pora, suchą skórkę i liście. Przetnij go wzdłuż na pół i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Pokrój w cienkie plasterki.
- 3
Dymkę dobrze umyj i posiekaj.
REKLAMA - 4
Do miski wbij jajka, dodaj starty parmezan, posiekaną pietruszkę, sól i świeżo zmielony pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
- 5
Na patelni rozgrzej trochę oleju, dodaj pokrojony por i go lekko podsmaż. Następnie na patelnię dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i odstaw do wystygnięcia.
- 6
Ugotowane ziemniaki, szczypiorek i ricottę wymieszaj razem z porem. Wszystko połącz razem i dokładnie wymieszaj.
- 7
Formę do ciasta wysmaruj masłem. Na spód wyłóż i wyrównaj masę ziemniaczaną, na którą wylej masę jajeczną z parmezanem.
- 8
Placek ziemniaczany z porem i ricottą piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut.
Zobacz także: