Delikatny omlet na słono dla dzieci – maluchy kochają ten smak

Omlet na słono
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na omlet na słono dla dzieci

  • 2 sztuki Jajko
  • 25 ml Mleko
  • 30 g Mąka pszenna
  • 1 łyżka Masło
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Pierwszy krok to oddzielenie żółtek od białek. Żółtka umieszczamy w misce, a białka przekładamy do pojemnika, w którym zazwyczaj ubijamy białka.

  2. 2

    Do miski z żółtkami wsypujemy 30 g mąki pszennej oraz szczyptę soli i wlewamy 25 ml mleka. Z pomocą trzepaczki ubijamy wszystkie składniki na jednolitą masę.

  3. 3

    W drugiej misce do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy jajka trzepaczką lub mikserem na jednolitą, puszystą, stojącą pianę.

  4. 4

    Do miski z żółtkami delikatnie dodajemy pianę i łączymy ze sobą wszystkie składniki. Mieszamy póki nie powstanie jednolita masa.

  5. 5

    Rozgrzewamy patelnię na gazie i powoli rozpuszczamy na niej łyżkę masła.

  6. 6

    Kiedy masło całkowicie się rozpuści i zacznie skwierczeć, wlewamy na patelnię masę na omlet na słono.

  7. 7

    Podczas smażenia omlet będzie delikatnie rósł. Smażymy go mniej więcej 3-4 minuty z pierwszej strony, póki się nie zarumieni. Do smażenia można użyć przykrywki – skróci to proces smażenia, a także przyczyni się do zachowania puszystości placka. Drugą stronę wystarczy przesmażyć przez około dwie minuty.

    Przeczytaj także:

     

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też