Delikatny omlet na słono dla dzieci – maluchy kochają ten smak
Omlet na słono, ale także w wersji na słodko, to wspaniałe i proste w wykonaniu danie, które nadaje się do podania o różnych porach dnia. Dzieci lubią omlety, bo można je serwować na wiele sposobów i z różnymi dodatkami.
Składniki
Składniki na omlet na słono dla dzieci
- 2 sztuki Jajko
- 25 ml Mleko
- 30 g Mąka pszenna
- 1 łyżka Masło
- 1 szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Pierwszy krok to oddzielenie żółtek od białek. Żółtka umieszczamy w misce, a białka przekładamy do pojemnika, w którym zazwyczaj ubijamy białka.
- 2
Do miski z żółtkami wsypujemy 30 g mąki pszennej oraz szczyptę soli i wlewamy 25 ml mleka. Z pomocą trzepaczki ubijamy wszystkie składniki na jednolitą masę.
- 3
W drugiej misce do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy jajka trzepaczką lub mikserem na jednolitą, puszystą, stojącą pianę.
- 4
Do miski z żółtkami delikatnie dodajemy pianę i łączymy ze sobą wszystkie składniki. Mieszamy póki nie powstanie jednolita masa.
- 5
Rozgrzewamy patelnię na gazie i powoli rozpuszczamy na niej łyżkę masła.
- 6
Kiedy masło całkowicie się rozpuści i zacznie skwierczeć, wlewamy na patelnię masę na omlet na słono.
- 7
Podczas smażenia omlet będzie delikatnie rósł. Smażymy go mniej więcej 3-4 minuty z pierwszej strony, póki się nie zarumieni. Do smażenia można użyć przykrywki – skróci to proces smażenia, a także przyczyni się do zachowania puszystości placka. Drugą stronę wystarczy przesmażyć przez około dwie minuty.
Przeczytaj także:
- Puszyste placuszki z bananami – przepis idealny na drugie śniadanie
- Placki z twarogiem – najmłodsi je pokochają od pierwszego kęsa
- Po co kupować, skoro pyszną chałkę można zrobić samodzielnie w domu
Omlet na słono to wspaniały pomysł na śniadanie, na drugie śniadanie i jako danie odpowiednie na ciepłą kolację. Gdy nie mamy jednak pomysłu na obiad – omlet odnajdzie się także i w tej roli. To gotowe danie z jajek można także wykorzystać w mniej oczywisty sposób – zrobić z niego składnik kanapki na drugie śniadanie, czy zapakować jako przekąskę na wycieczkę. Przepis na omlet to rozwiązanie na wiele okazji – głównie dlatego, że danie to jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Omlet na słono dla dzieci – czy jest lubiany?
Omlet na słono to danie jajeczne, doskonała alternatywa dla jajecznicy, jajka sadzonego, jajka na miękko. Zrobiony zgodnie z przepisem będzie przypominał biszkoptowy placek, będzie także delikatny i puszysty.
Dzieci zazwyczaj lubią dania z jajkami w roli głównej – ze względu na smak i niewielkie rozmiary. Dodatkowo komponując je na talerzu można przygotować dla malucha zabawny, zachęcający do jedzenia, obrazek – stworzyć buźkę czy misia. Przy okazji podawania omleta na słono łatwo można przemycić na talerz zdrowe dodatki – warzywa (większe i mniejsze pod różnymi postaciami) a także w przypadku omletów na słodko owoce.
Dzieci często jedzą oczami – posiłek musi być atrakcyjny, żeby je zainteresował. Omlet to danie wyjątkowo apetyczne – wygląda trochę jak naleśnik, placek czy biszkopt. Ma ładny, złocisty kolor, pięknie pachnie i jest puszysty od pierwszego do ostatniego kęsa.
Z czym podawać omlet na słono dla dzieci?
W przypadku tego dania najważniejsze jest kierowanie się – przynajmniej na początku – harmonogramem rozszerzania diety. Przepis na omlet, który znajduje się poniżej, to wersja podstawowa. Starsze dzieci można poczęstować omletem ze szpinakiem, łososiem wędzonym i żółtym serem, doskonale smakuje także omlet na słono z dodatkiem szynki. Jeśli chodzi o warzywa, to z omletem – oprócz szpinaku – dobrze wypada cukinia oraz brokuły i pomidory pozbawione skóry. Z myślą o starszych dzieciach możemy zastanowić się nad dodaniem do omleta pieczarek i posypaniu gotowego dania tartym parmezanem. Są dzieci, które lubią jeść omleta w wersji podstawowej, za to z ketchupem.
Na co zwracać uwagę przygotowując omlet na słono?
Omlet można wykonać na wiele sposobów, różny będzie jednak jego smak i wygląd. Omlety, do których dodawane jest ubite na pianę białko są bardziej delikatne i puszyste, wyrastają także na wyższe placki. Omlety można jednak także przygotować poprzez wylanie na patelnię rozmieszanych na jednolitą masę jajek. Taki omlet jest płaski, bardziej jajeczny w smaku. Łatwo zasmażyć w nim szynkę i szybko topi się w nim żółty ser. Podczas smażenia można go złożyć w podłużny rulon i jeść razem z kromką posmarowanej masłem bagietki.
Jeśli wybierzecie wykonanie omletu w wersji na słono z ubitym białkiem, nie możecie przesadzić z mieszaniem piany z resztą masy jajecznej. Składniki należy połączyć delikatnie, żeby zachować efekt puszystej objętości. W procesie smażenia takiego omleta trudnym momentem jest także przewrócenie go na patelni na drugą stronę. Żeby udało się to w miarę łatwo wykonać, patelnię przykrywamy talerzem, odwracamy talerz z patelnią do góry nogami i delikatnie przenosimy omlet na drugą stronę. Musimy także uważać, żeby omlet się nie przypalił – lepiej smażyć na mniejszym ogniu i dłużej, niż na dużym i ryzykować przypalenie dania.