Gdy tylko zaczyna się wiosna, miłośnicy grillowania wyczekują pierwszych cieplejszych dni, by móc otworzyć sezon na pyszne kiełbaski, boczki, karkówki, skrzydełka, żeberka i inne grillowane specjały. Wiele osób nie wyobraża sobie majówki bez grilla, a później szukają okazji, by spotkać się z rodziną i przyjaciółmi na grilla właśnie. I choć potrawy przyrządzane w ten sposób mają swoją wyjątkowość, zachęcamy, żeby nie ograniczać się wyłącznie do tradycyjnego grillowania. Czasami przecież nie ma pogody na organizowanie grilla na świeżym powietrzu, nie zawsze też można to robić, a poza tym, co równie ważne, ciągłe grillowanie może w końcu się znudzić, dlatego tym razem podpowiadamy, jak grillować bez grilla, czyli w jaki inny sposób przyrządzić przepyszne dania, które zachwycą gości podczas wiosenno-letnich spotkań. Warto skorzystać!
Jak grillować bez grilla? Sprawdzone patenty
Jeśli np. mieszkasz w bloku i nie masz grilla gazowego lub elektrycznego (korzystanie z grilla węglowego w ogródku czy na tarasie jest niedozwolone, jeśli mieszkasz w budynku wielorodzinnym) albo zwyczajnie masz ochotę na odmianę, spróbuj przyrządzić typowe grillowe dania, np. różne mięsa czy warzywa, wykorzystując poniższe kuchenne akcesoria. Doskonale nadadzą się do tego:
1. Patelnia grillowa
To klasyk, jeśli chodzi o najprostszy zamiennik tradycyjnego grilla. Patelnia grillowa sprawdzi się zwłaszcza osobom, które nie mają dużej przestrzeni do przechowywania w szafkach kuchennych. Grill elektryczny, nawet jeśli wybierzemy stosunkowo mały model, i tak zajmuje znacznie więcej miejsca niż płaska patelnia grillowa wyposażona w specjalne rowki. Smażenie na patelni grillowej ma też jedną znaczącą przewagę nad klasyczną patelnią - można przyrządzić na niej potrawy łudząco przypominające te z grilla węglowego, a do tego smażenie na niej może odbywać się bez dodatku tłuszczu, co ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Patelnię grillową warto więc posiadać nawet wówczas, gdy nie jest się zagorzałym miłośnikiem biesiad przy grillu, ale zwraca się uwagę na to, by jeść zdrowo i lekko.
2. Folia aluminiowa i piekarnik
Z jej użyciem przyrządzisz przepyszne i soczyste ryby czy warzywa. Wystarczy odpowiednio je przyprawić, owinąć folią aluminiową i upiec w piekarniku. Nieocenioną zaletą tego rozwiązania jest fakt, że nie musisz cały czas doglądać rusztu i pilnować, żeby nic się nie przypaliło, a jednocześnie było zrobione w środku. Pieczenie w folii aluminiowej jest niezwykle wygodne.
3. Żeliwna płyta grillowa
To doskonałe rozwiązanie, dzięki któremu możesz grillować w domu na kuchence lub na ruszcie. Z powodzeniem przyrządzisz na niej wiele rozmaitych potraw. Płyta żeliwna zwykle z jednej strony jest gładka - na niej idealnie ugrillujesz wszelkiego rodzaju warzywa, ryby czy owoce morza, a z drugiej ma podłużne wypustki i rowki (podobnie jak na patelni grillowej) - ta strona nadaje się do przygotowywania mięsiwa, np. steków, burgerów, a także żeberek czy drobiu. Grillowanie na stronie karbowanej pozwoli na uzyskanie efektu charakterystycznego paskowania na potrawach. Żeliwna płyta grillowa to także bardzo pomocny dodatek do grilla gazowego - dzięki niej będziesz w stanie przyrządzać dania z rusztu niczym najlepszy szef kuchni. Polecamy!
4. Kuchenka mikrofalowa z funkcją grilla
Choć sama mikrofalówka jest sprzętem bardzo popularnym i obecnym w wielu polskich domach, taką z funkcją grillowania ma już nie każdy. Upewnij się zatem, czy twoja kuchenka mikrofalowa ją posiada i jeśli tak, zacznij śmiało przyrządzać w niej potrawy jak z grilla. Jesteśmy przekonani, że jeśli raz spróbujesz, będziesz robić to regularnie, bo to bardzo wygodna forma gotowania, a w dodatku daje zaskakująco pyszne efekty.
Zobacz także: