Pieczenie pierniczków to jedno z popularniejszych i uwielbianych zwłaszcza przez dzieci grudniowych zajęć. Co ważne, można upiec je na początku miesiąca i schować do pojemniczka, a potem wyjąć na świąteczny stół. Odpowiednio przechowywane pierniki mogą leżeć naprawdę długo, zachowując świeżość i smak. Podpowiadamy, jakich zasad należy przestrzegać, by cieszyć się smakiem ulubionych ciasteczek nawet przez kilka miesięcy po ich zrobieniu.
Jak przechowywać pierniki? Sprawdzone patenty
Pierniki po upieczeniu najlepiej jest przełożyć do szklanego słoika lub metalowej puszki i tam je przechowywać. Dobrze sprawdzą się również plastikowe pojemniki do żywności, ale wyłącznie takie z uszczelkami. Pierniczki muszą być trzymane w szczelnie zamkniętych opakowaniach, by nie zaczęły pleśnieć. Jeżeli zależy nam na bardziej dekoracyjnym naczyniu na pierniczki, możemy postawić na ceramiczne lub porcelanowe pojemniki, ale również wyłącznie takie, które mają w komplecie dobrze przylegające pokrywki i można je szczelnie zamknąć.
Nietypowym, ale bardzo polecanym sposobem na przechowywanie pierniczków, jest włożenie ich do puszki razem z kawałkami jabłka. Najlepiej jest najpierw owinąć ciastka i owoce w bawełnianą szmatkę, a następnie całość przełożyć do metalowego pojemnika i zamknąć na kilka dni, pamiętając, by co drugi dzień wyjmować owoce i wkładać nowe, świeże kawałki. Dodanie jabłka do pierniczków jest wskazane szczególnie wówczas, gdy wyjdą one nieco za twarde. Dzięki wilgoci z owocu w ciągu paru dni staną się idealnie miękkie i wtedy najlepiej zostawić je już same w puszce, by spokojnie czekały tam na święta (albo na inny czas, gdy będziemy mieli ochotę je zjeść).
Innym patentem na zmiękczenie twardych pierników jest włożenie ich do miseczki i przykrycie bawełnianą szmatką. Tak przechowywane pierniki szybko zmiękną, zwłaszcza jeśli będą postawione w pomieszczeniu o dużej wilgotności – najlepiej w kuchni przy kuchence, gdzie dużo się gotuje i unosząca się z kuchenki para nawilża powietrze.
Jak długo można przechowywać pierniki?
Gotowe pierniczki można przechowywać w odpowiednich warunkach dość długo. Jeśli mają nadzienie, można trzymać je szczelnie zamknięte przez miesiąc, a jeśli to takie tradycyjne, suche pierniczki bez nadzienia, mogą być przechowywane nawet przez kilka miesięcy. Co sprawia, że po tak długim czasie nadal nadają się do jedzenia? Wszystko dzięki przyprawom, z których słyną, takim jak cynamon, goździki, imbir i gałka muszkatołowa. Nie każdy wie, ale przyprawy te zaliczane są do naturalnych konserwantów. To za ich sprawą pierniczki nie tylko cudownie pachną i smakują, lecz także zachowują świeżość na długi czas.
Jak przechowywać pierniki z lukrem?
Jeśli po upieczeniu pierniczki od razu zostaną udekorowane lukrem, nadal nadają się do dłuższego przechowywania, nie trzeba zjadać ich wszystkich naraz. Pierniki z lukrem przechowujemy dokładni9e tak samo, jak te suche oraz z nadzieniem, czyli w szklanym słoju, metalowej puszcze lub plastikowym pojemniku z uszczelką.
Jak przechowywać ciasto na pierniki?
Najbardziej tradycyjne pierniki to nie takie wykonane ze świeżego ciasta, ale z ciasta, które po wyrobieniu przeleżało kilka tygodni. Surowe ciasto na pierniki jest dość rzadkie. Należy przełożyć je do szklanej salaterki, przykryć ściereczką (najlepiej lnianą) i włożyć do lodówki na 3-4 tygodnie, by tam dojrzało i nabrało odpowiedniej konsystencji. Po tym czasie ciasto staje się twardsze i idealne do rozwałkowywania. Wykonane z niego pierniczki smakują obłędnie, jak u babci!
Zobacz także: