Pierniczki na choinkę — smakowita dekoracja bożonarodzeniowego drzewka

Pierniczki na choinkę
Źródło: GettyImages

Składniki

Pierniczki na choinkę

  • 1 szklanki Miód
  • 4 łyżki Przyprawa do piernika
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 4 szklanek Mąka pszenna
  • 1 szklanki Cukier
  • 200 g Oliwa z oliwek
  • 2 opakowania Cukier wanilinowy
  • 2 Szczypty Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Do rondelka dodaj miód oraz cukier. Składniki podgrzewaj na niewielkim ogniu, a kiedy się połączą odstaw mieszankę do wystygnięcia. Gdy to nastąpi, do garnka dodaj przyprawę do piernika, 2 szczypty pieprzu, proszek do pieczenia, oliwę z oliwek (można zastąpić ją olejem) cukier oraz cukier wanilinowy. Całość starannie wymieszaj, wsyp mąkę pszenną i zacznij ugniatać składniki. Ciasto owiń w folię i włóż do lodówki.  

  2. 2

    Nagrzej piekarnik do temperatury 170 st. C. Przygotuj brytfankę i rozłóż na niej arkusz papieru o pieczenia.

  3. 3

    Schłodzone ciasto wyłóż na blat podsypany mąką i rozwałkuj je na placek o grubości ok. 4 mm. Z przygotowanego ciasta wycinaj ulubione wzory, korzystając z foremek do pierniczków. Następnie w każdym ciastku wykonaj dziurkę, w której po upieczeniu znajdzie się sznurek. Tak przygotowane pierniki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. 4

    Pierniczki na choinkę piecz przez 10 minut. Wypiek przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełku, a niedługo przed wigilią udekoruj je lukrem lub preferowanymi dodatkami. Po zastygnięciu polewy ciasteczka obwiąż sznurkiem i zawieś na bożonarodzeniowym drzewku.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też