Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf
Źródło: GettyImages

Składniki

Orzechy słodkie

  • 1 garść Orzechy włoskie
  • 1 sztuka Białko jajka
  • 1 łyżka Cukier
  • 1 szczypta Mielona kolendra
  • 1 szczypta Mielony cynamon

Sos

  • 2 łyżki Jogurt naturalny
  • 4 łyżki Majonez
  • 2 łyżeczki Sok z cytryny
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Biały pieprz

Sałatka

  • 0.5 Sztuka Seler
  • 1 sztuka Jabłko
  • 10 sztuk Czerwone winogrona
  • 1 sztuka Miks sałat

Przygotowanie

  1. 1

    Orzechy słodkie: orzechy wymieszaj z białkiem, dodaj cukier, pieprz, kolendrę oraz cynamon i wszystko wymieszaj. Smakowe orzechy przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut.

  2. 2

    Sos: wymieszaj jogurt, śmietanę (lub majonez) w misce wraz z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i białym pieprzem.

  3. 3

    Sałatka: seler i jabłko zetrzyj na grubej oczkach i połącz z przygotowanym wcześniej dressingiem. Jabłko możesz także pokroić w drobną kostkę.

  4. 4

    Na talerzu ułóż liście mieszanki sałat, dodaj składniki połączone z dressingiem, czerwone winogrona i słodkie orzechy. Smacznego!

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też