Sałatka z wędzoną makrelą
Świeże warzywna wzbogacone dodatkiem wędzonej makreli to doskonałe połączenie na pożywny, zdrowy i przede wszystkim smaczny posiłek. Sałatka z wędzoną makrelą nadaje się zarówno na śniadanie, obiad, jak i lekką kolację. Zobacz, jak ją przygotować.
Składniki
- 0.5 Sztuka Makrela wędzona
- 10 sztuk Młode ziemniaki
- 20 sztuk Pomidory koktajlowe
- 1 sztuka Cebula czerwona
- 100 g Rukola
- 2 łyżki Majonez
- 1 łyżka Śmietana
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Sok z cytryny
Przygotowanie
- 1
Obierz ziemniaki i ugotuj je we wrzącej, osolonej wodzie. Po ok. kwadransie gotowania wyłącz palnik, zalej ziemniaki chłodną wodą i odstaw je do ostudzenia. Następnie wyjmij je z garnka i pokrój na mniejsze kawałki.
- 2
Umyj pomidorki koktajlowe i pokrój je na połówki. Obierz cebulę i pokrój ją w plasterki. Rukolę opłucz chodną wodą i delikatnie osusz, za pomocą ręczników papierowych. Wędzoną makrelę porwij na mniejsze kawałki.
- 3
W oddzielnym naczyniu połącz majonez ze śmietaną, delikatnie wymieszaj składniki i dopraw sos do smaku.
- 4
Wszystkie przygotowane warzywa oraz ugotowane i pokrojone ziemniaki przełóż do większej miski. Teraz możesz je delikatnie posolić i doprawić według własnych preferencji smakowych.
- 5
Sałatkę warzywną podziel na talerze, dodaj kawałki wędzonej makreli, a wierzch przekąski skrop sokiem z cytryny. Na koniec do sałatki dodaj przygotowany sos majonezowy, wzbogacony kwaśną śmietaną.
Wypróbuj także przepis na sałatkę z tuńczykiem.
Sałatka nie zawsze musi składać się z tych samych składników. Ten rodzaj posiłku za każdym razem może zaskakiwać swoim smakiem i wyglądem. To największy atut sałatek, na których wykonanie znaleźć można niezliczoną ilość przepisów i pomysłów. Jednym z dość prostych, lecz smakowitych połączeń jest sałatka z wędzoną makrelą, podana z rukolą, pomidorkami koktajlowymi, gotowanymi kawałkami ziemniaków i czerwoną cebulą. Całość zwieńczona sosem na bazie majonezu i śmietany oraz skropiona odrobiną soku z cytryny smakuje naprawdę wybornie.
Dla kogo sałatka z wędzoną makrelą?
Przepis na sałatkę z wędzoną makrelą powinien poznać każdy miłośnik zdrowego odżywiania. Jeśli dieta jest dla Ciebie ważnym aspektem i starasz się komponować pełnowartościowe, zbilansowane posiłki, ta sałatka z pewnością przypadnie Ci do gustu. Osoby, które nie wyobrażają sobie jadłospisu bez uwzględniania ryb, również docenią smak tej przekąski.
Sałatka z wędzoną makrelą to przepis, który sprawdzi się także na diecie wegetariańskiej. Osoby, które nie jedzą mięsa, bądź ograniczają jego częste spożywanie, bez wyrzutów sumienia mogą sięgnąć po ten przepis i rozsmakować się w tej lekkiej, pełnej kolorów kompozycji zdrowych produktów.
Jak zrobić sałatkę warzywną z wędzoną makrelą?
Nic trudnego! Przepis na sałatkę z wędzoną makrelą jest bardzo prosty. Opiera się na przygotowania składników, pokrojeniu warzyw, ugotowaniu ziemniaków i sporządzeniu sosu. Na koniec wystarczy doprawić sałatkę do smaku, używając soli, czarnego pieprzu mielonego i wycisnąć sok z cytryny, który podkreśli smak posiłku.