Sałatka z wędzoną makrelą

Sałatka z wędzoną makrela
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 0.5 Sztuka Makrela wędzona
  • 10 sztuk Młode ziemniaki
  • 20 sztuk Pomidory koktajlowe
  • 1 sztuka Cebula czerwona
  • 100 g Rukola
  • 2 łyżki Majonez
  • 1 łyżka Śmietana
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz ziemniaki i ugotuj je we wrzącej, osolonej wodzie. Po ok. kwadransie gotowania wyłącz palnik, zalej ziemniaki chłodną wodą i odstaw je do ostudzenia. Następnie wyjmij je z garnka i pokrój na mniejsze kawałki.

  2. 2

    Umyj pomidorki koktajlowe i pokrój je na połówki. Obierz cebulę i pokrój ją w plasterki. Rukolę opłucz chodną wodą i delikatnie osusz, za pomocą ręczników papierowych. Wędzoną makrelę porwij na mniejsze kawałki.

  3. 3

    W oddzielnym naczyniu połącz majonez ze śmietaną, delikatnie wymieszaj składniki i  dopraw sos do smaku.

  4. 4

    Wszystkie przygotowane warzywa oraz ugotowane i pokrojone ziemniaki przełóż do większej miski. Teraz możesz je delikatnie posolić i doprawić według własnych preferencji smakowych.

  5. 5

    Sałatkę warzywną podziel na talerze, dodaj kawałki wędzonej makreli, a wierzch przekąski skrop sokiem z cytryny. Na koniec do sałatki dodaj przygotowany sos majonezowy, wzbogacony kwaśną śmietaną.

     

    Wypróbuj także przepis na sałatkę z tuńczykiem.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też