Znakomita sałatka na ciepło, która nie ma sobie równych. Prosty przepis
Sałatka na ciepło to wyjątkowy przepis, który bez zarzutu zastąpi główny posiłek w ciągu dnia. Nie tylko rozgrzewa, ale i doskonale syci. To propozycja dla zabieganych, która sprawdzi się na wiele okazji. Zobacz, jak przygotować rozkosznie smaczną sałatkę na ciepło, a na pewno jeszcze nie raz pojawi się w twoim jadłospisie.
Składniki
Sałatka na ciepło z warzywami
- 1 sztuka Bakłażan
- 50 g Czarne oliwki
- 2 sztuki Cukinia zielona
- 1 sztuka Cebula czerwona
- 150 g Ser feta
- Oliwa z oliwek
- 1 sztuka Papryka czerwona
- Pieprz czarny mielony
- Sok z cytryny
- Sól
Sos do sałatki na ciepło
- 2 łyżki Ocet balsamiczny
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 2 łyżki Musztarda
- 1 Szczypta Cukier
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Przygotowanie
- 1
Umyj paprykę, osusz i wykrój gniazdo nasienne. Następnie pokrój warzywo w dość grube kawałki.
- 2
Umyj bakłażana oraz cukinie, a następnie pokrój warzywa w półplasterki.
- 3
Na rozgrzanej oliwie z oliwek smaż pokrojone kawałki papryki czerwonej. Po kilku minutach, gdy warzywo apetycznie się zarumieni, przełóż paprykę do osobnego naczynia.
- 4
Na tę samą patelnię wlej ok. 4 łyżki oliwy z oliwek, a gdy tłuszcz się nagrzeje, wrzuć kawałki cukinii i bakłażana. Podsmażone warzywa dodaj do miski z papryką.
- 5
Składniki dopraw, dodając pieprz czarny mielony, sól oraz sok z cytryny i starannie wymieszaj wszystkie komponenty.
- 6
Obierz czerwoną cebulę z łupin, a następnie pokrój w plastry. Każdy podziel jeszcze na połowę. Tak przygotowane warzywo zeszklij na odrobinie oliwy z oliwek, po czym dodaj do miski z pozostałymi składnikami.
- 7
Oliwki podziel na mniejsze cząstki i dodaj do naczynia.
- 8
Ser feta pokrój w niedużą kostkę i wrzuć do sałatki.
- 9
Na koniec przygotuj sos do sałatki na ciepło. W oddzielnym naczyniu połącz oliwę z oliwek, musztardę oraz ocet balsamiczny. Następnie dodaj szczyptę cukru, pieprz czarny mielony oraz odrobinę soli i starannie wymieszaj.
Sałatkę na ciepło z warzywami polej sporządzonym dressingiem. Przekąska smakuje fenomenalnie zestawiona z czosnkowymi grzankami.
Zobacz także:
Szybka sałatka na ciepło z warzywami to skarbnica zdrowych składników, niezbędnych do zachowania zdrowia i energii. To świetna alternatywa dla tradycyjnych sałatek z majonezem, która przypadnie do gustu zwłaszcza osobom, które dbają o szczupłą sylwetkę i ograniczają ilość spożywanego mięsa. Dzięki odpowiednio dobranym proporcjom rarytas może stanowić odrębny posiłek, przekąskę spożywaną na wynos bądź dodatek do drugiego dania. Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić sprawdzoną sałatkę na ciepło, która zasmakuje każdemu smakoszowi, koniecznie skuś się na przepis opisany powyżej.
Zobacz także: Sałatka koperkowa siostry Anastazji przebija tradycyjną jarzynową! Musisz jej spróbować
Sałatka na ciepło — jak ją przygotować? Porady i wskazówki
Poza klasyczną wersją sałatki na ciepło można skusić się na jej drobne zmodyfikowanie. Pierwszą wypróbowaną propozycją jest uwzględnienie mięsnego akcentu. Do tego celu doskonale nadaje się grillowana lub gotowana pierś z kurczaka. Entuzjaści szynki parmeńskiej również mogą dorzucić ją do charakteryzowanego przepisu.
Do sałatki na ciepło można wykonać ponadto domowe grzanki. To dodatek, który zdecydowanie uświetni jej smak. Czynność ta nie jest trudna. Wystarczy pokroić pieczywo w kostkę i podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek oraz odrobina czosnku. Zapewniamy, że samodzielnie przygotowane grzanki przydadzą się również do innych przepisów, np. do rozmaitych zup krem.