Smażony ser, który odmieni smak twoich kanapek. Sprawdzony przepis Tomasza Strzelczyka

Smażony ser
Źródło: Shutterstock/sweet marshmallow

Składniki

Smażony ser biały

  • 1 kg Twaróg
  • 1 łyżeczka Sól
  • 4 sztuki Żółtko jajka
  • 1 łyżeczka Kminek
  • Masło
  • 2 łyżeczki Soda oczyszczona

Przygotowanie

  1. 1

    Biały ser rozdrobnij za pomocą widelca. Następnie do naczynia z twarogiem dodaj łyżeczkę soli oraz 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Całość starannie wymieszaj.

  2. 2

    Uzyskaną masę serową przełóż do oddzielnego, płaskiego naczynia. Następnie przykryj pojemnik i pozostaw na kuchennym blacie na co najmniej 24 godziny. 

  3. 3

    Po upływie podanego czasu mieszanka składników powinna stać się apetycznie ciągnąca. To znak, że pora na kolejny krok. 

  4. 4

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła, a następnie umieść na nim masę serową. Następnie oprósz przysmak odrobiną kminku i kontynuuj obróbkę. Co jakiś czas polecamy przemieszać pieczony ser.

  5. 5

    Gdy ser się stopi, wyłącz palnik, a na patelnię dodaj żółtka jaj i całość dokładnie wymieszaj. Następnie skosztuj, czy smażony ser należy jeszcze doprawić. Gotowy smakołyk umieść w czystych miseczkach i poczekaj, aż zastygnie.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też