Obłędna w smaku sałatka szopska — zanurz się w smakach kuchni bałkańskiej

Sałatka szopska
Źródło: Shutterstock/NoirChocolate

Składniki

Sałatka szopska

  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 2 sztuki Pomidor
  • 1 łyżka Posiekana natka pietruszki
  • 4 sztuki Ogórek
  • 1 sztuka Szalotka
  • 1 łyżeczka Sok z cytryny
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 150 g Ser bałkański
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Ogórka obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

  2. 2

    Cebulę szalotkę obierz z łupin, a następnie drobno ją posiekaj.

  3. 3

    Natkę pietruszki opłucz pod zimną, bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj.

  4. 4

    Czerwoną paprykę umyj, osusz, przekrój na połowę, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.

  5. 5

    Pomidory umyj, osusz, wytnij szypułki, a następnie pokrój warzywa w kostkę.

  6. 6

    W salaterce ułóż kolejno warstwami pokrojone pomidory, ogórki, czerwoną paprykę i cebulę szalotkę. Warzywa dopraw do smaku solą, sokiem wyciśniętym z cytryny oraz czarnym pieprzem mielonym.

  7. 7

    Ser bałkański zetrzyj na tarce i posyp nim wierzch sałatki szopskiej. Następnie udekoruj potrawę posiekaną natką pietruszki.

     

    Sałatka szopska może być spożywana bezpośrednio po przygotowaniu. Warto serwować ją z porcją ulubionego pieczywa.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też