Poczuj powiew świeżości w kuchni. Wiosenna sałatka z selera konserwowego ożywi twój jadłospis
Wiosenna sałatka z selera konserwowego to absolutny must have na zbliżającą się majówkę. To przekąska, która nadaje się zarówno jako dodatek do obiadu, dań z grilla, jak i samodzielny, lekki posiłek na słoneczne dni. Jej przygotowanie zajmie ci dosłownie chwilę. Wypróbuj sprawdzoną recepturę na sałatkę z selera ze słoika, a na pewno stanie się częstym bywalcem w domowym jadłospisie.
Składniki
Wiosenna sałatka z selera konserwowego
- 1 puszka Kukurydza konserwowa
- 2 garście Szynka
- 1 puszka Groszek konserwowy
- 1 słoik Seler konserwowy
- 2 garście Ser żółty
- 4 łyżki Jogurt naturalny
- 4 łyżki Majonez
- Sól
- Chili mielone
- Pieprz czarny mielony
- Mielona papryka czerwona
Przygotowanie
- 1
Odsącz z zalewy kukurydzę konserwową i zielony groszek. Składniki umieść w dużej misce.
- 2
Seler konserwowy odsącz z wody i odciśnij jej nadmiar przed dodaniem do naczynia z resztą składników.
- 3
Szynkę pokrój w niewielką kosteczkę. To samo uczyń z serem żółtym. Następnie dodaj komponenty do miski z resztą składników.
- 4
Do naczynia ze składnikami dodaj majonez, jogurt naturalny i przyprawy, tj. sól, czarny pieprz mielony i 2 rodzaje papryk. To idealny czas na skosztowanie przekąski. Jeżeli chcesz dodać inne przyprawy, śmiało to zrób. Całość starannie wymieszaj i umieść w lodówce.
Zobacz także:
Wiosenna sałatka z selera konserwowego jest lekka i świeża. Jej smak świetnie komponuje się z daniami z grilla, jak i obiadami, serwowanymi w środku tygodnia. Wiele osób przepada za smakiem przekąski do tego stopnia, że sałatkę z selera konserwowego szykuje jako posiłek do pracy lub szkoły, pakując ją do ulubionego pojemnika na jedzenie. Fakt ten dziwić nie może, wszak przepis jest dziecinnie prosty, składniki łatwe do zakupienia, a smak sałatki — rozkoszny.
Zobacz także: Popisowa sałatka 1905, prosto z Florydy poleca się na wiele okazji. Przepis krok po kroku
Wiosenna sałatka z selera konserwowego — idealna propozycja na lekki posiłek. Jak ją przygotować?
Ekspresowa sałatka z selera konserwowego to posiłek prosty i ekspresowy w przygotowaniu. Wystarczy zgromadzić niezbędne składniki wyszczególnione na liście, a następnie podążać za wskazówkami opisanymi w naszym przepisie.
Przygotowania rozpoczynamy od odsączenia składników z zalewy, takich jak groszek, kukurydza oraz seler konserwowy. Ostatni z wymienionych komponentów polecamy dodatkowo odcisnąć z nadmiaru płynu. Następnie wystarczy pokroić szynkę oraz ser w kosteczki i przygotować sos do wiosennej sałatki z selerem ze słoika.
Dip składa się jedynie z kilku łyżek majonezu i jogurtu naturalnego oraz ulubionych przypraw. Można przygotować go na 2 sposoby: łącząc składniki w oddzielnej miseczce, a następnie polać wierzch smakołyku, bądź dodać bezpośrednio do naczynia ze wszystkimi produktami i doprawić całość, dorzucając sól, pieprz oraz paprykę w proszku. Osobom, które nie przepadają za pikantnymi posiłkami, proponujemy pominąć dodatek papryczki chilli.
Jak urozmaicić podstawowy przepis na sałatkę z selera konserwowego?
Jeżeli jesteś zwolennikiem eksperymentowania i lubisz dodawać od siebie dodatkowe składniki, do sałatki wiosennej z selera naciowego idealnie pasować będzie jabłko. Jego słodki posmak wzbogaci smak przekąski. Kolejnym składnikiem godnym przemyślenia jest ananas. Jednak to niejedyne produkty, które wpasują się w kompozycję posiłku. Przemyśl również urozmaicenie sałatki, dodając do niej ogórki kiszone, gotowane jajko bądź pora pokrojonego w cienkie krążki. Podczas przyrządzania rarytasu z pewnością pojawią się inne pomysły. W kuchni warto eksperymentować i poszukiwać własnych połączeń, dlatego nie bój się urozmaicać receptur według własnych sugestii.