Słynna sałatka szwabska z mortadeli autorstwa Magdy Gessler. Gwarantujemy — takiej nie jadłeś!

Sałatka szwabska z mortadeli
Źródło: Shutterstock/beats1

Składniki

Sałatka szwabska z mortadeli

  • 100 g Biała cebula czosnkowa
  • 1 ząbek Czosnek
  • 2 sztuki Pomidor
  • 350 g Mortadela
  • 1 sztuka Papryka konserwowa
  • Ogórki konserwowe
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 4 łyżki Musztarda
  • 1 Szczypta Cukier
  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę czosnkową pokrój w krążki, umieść w misce i oprósz solą. Następnie starannie wymieszaj składniki i odłóż naczynie na bok, by warzywo puściło sok. 

  2. 2

    Mortadelę pokrój w niegrube paseczki. Następnie pokrój warzywa, tj. korniszony, pomidory i paprykę konserwową. Podane składniki dodaj do naczynia z cebulą i dokładnie wymieszaj całość.

  3. 3

    Przygotuj sos na sałatkę szwabską z mortadelą. W oddzielnym naczyniu połącz oliwę z oliwek razem z sokiem z cytryny, czarnym pieprzem mielonym, cukrem, solą musztardą oraz przeciśniętym przez praskę (lub drobno posiekanym) czosnkiem. Po wymieszaniu gotowy sos dodaj do sałatki i ponownie wymieszaj, by całość apetycznie się połączyła.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też