Słynna sałatka szwabska z mortadeli autorstwa Magdy Gessler. Gwarantujemy — takiej nie jadłeś!
Sałatka szwabska z mortadeli okrzyknięta została ewenementem jednego z odcinków “Kuchennych Rewolucji”. Stało się to za sprawą Magdy Gessler, która podzieliła się z właścicielami restauracji własnym przepisem na tę przekąskę. Jeżeli nie należysz do wielbicieli tej włoskiej kiełbasy, nie rezygnuj od razu na starcie! Już po pierwszym kęsie przekonasz się, że sałatka z mortadeli według pomysłu popularnej restauratorki zagości w twoim imprezowym menu jako stały punkt.
Składniki
Sałatka szwabska z mortadeli
- 100 g Biała cebula czosnkowa
- 1 ząbek Czosnek
- 2 sztuki Pomidor
- 350 g Mortadela
- 1 sztuka Papryka konserwowa
- Ogórki konserwowe
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 4 łyżki Musztarda
- 1 Szczypta Cukier
- 2 łyżki Sok z cytryny
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Cebulę czosnkową pokrój w krążki, umieść w misce i oprósz solą. Następnie starannie wymieszaj składniki i odłóż naczynie na bok, by warzywo puściło sok.
- 2
Mortadelę pokrój w niegrube paseczki. Następnie pokrój warzywa, tj. korniszony, pomidory i paprykę konserwową. Podane składniki dodaj do naczynia z cebulą i dokładnie wymieszaj całość.
- 3
Przygotuj sos na sałatkę szwabską z mortadelą. W oddzielnym naczyniu połącz oliwę z oliwek razem z sokiem z cytryny, czarnym pieprzem mielonym, cukrem, solą musztardą oraz przeciśniętym przez praskę (lub drobno posiekanym) czosnkiem. Po wymieszaniu gotowy sos dodaj do sałatki i ponownie wymieszaj, by całość apetycznie się połączyła.
Zobacz także:
Jesteś zwolennikiem prostej kuchni i lubisz zaskakiwać bliskich nowymi recepturami? Mamy dla ciebie coś idealnego! Przepis na sałatkę szwabską z mortadeli Magdy Gessler sprawdzi się na każdą okazję i porę. Przekąska gotowa jest w kilka chwil, a lista składników niezbędnych do jej przyrządzenia nie ogołoci domowego budżetu.
Sałatkę można wykonać niedługo przed przybyciem gości. Opiera się ona na 3 banalnych krokach, którym podała każdy, bez względu na doświadczenie w kuchni, czy też jego brak. Na początku pragniemy przekonać, że nawet jeśli nie należysz do wielbicieli smaku mortadeli, powinieneś skusić się na przyrządzenie charakteryzowanego rarytasu. Podana w przepisie kompozycja składników gwarantuje satysfakcję i niezapomniany smak dania.
Jak wiadomo, prośba o przepis jest najlepszym komplementem, jaki gospodarz może otrzymać od swoich gości. Jesteśmy przekonani, że twoi znajomi będą tak zachwyceni po skończonym posiłku, że poproszą o wskazówki, które pozwolą na samodzielne odtworzenie sałatki szwabskiej w ich domach.
Zobacz także: Sałatka koperkowa siostry Anastazji przebija tradycyjną jarzynową! Musisz jej spróbować
Sałatka szwabska z mortadeli — jak ją przygotować?
Przepis na sałatkę szwabską Magdy Gessler jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego świetnie sprawdzi się w podbramkowej sytuacji, gdy do drzwi pukają nieoczekiwani goście. Przejdźmy do sedna sprawy, czyli wykonania przekąski.
Pokrojoną cebulę czosnkową należy posypać solą, wymieszać i poczekać, aż puści sok. Dlaczego? To świetny trik, dzięki któremu pozbywamy się jej gorzkiego posmaku. Następnie przechodzimy do krojenia warzyw i mortadeli. Składniki dodaj do odsączonej cebuli i dokładnie wymieszaj.
Na koniec wystarczy przygotować sos. Ta czynność jest równie prosta. Aby wykonać dip do sałatki szwabskiej z mortadelą, należy połączyć podane składniki, a po wymieszaniu polać posiłek i voilà — smakołyk na miarę szefa kuchni gotowy! Jeżeli dysponujesz odrobiną czasu, polecamy, żeby sałatkę schłodzić w lodówce. Dzięki temu smaki dobrze się ze sobą połączą. Przed ugoszczeniem bliskich tym rarytasem, dobrze jest oprószyć jego wierzch posiekanym szczypiorkiem.