Napoleonka na krakersach — ekspresowe ciasto, w którym się zakochasz

Napoleonka na krakersach
Źródło: GettyImages

Składniki

Napoleonka na krakersach

  • 32 g Cukier wanilinowy
  • 170 g Cukier
  • 1 litr Mleko
  • 4 sztuki Żółtko
  • 2 opakowania Budyń waniliowy bez cukru
  • 200 g Masło
  • 80 g Mąka pszenna
  • 160 g Krakersy

Przygotowanie

  1. 1

    Blaszkę o wymiarach 24 × 28 cm wyłóż arkuszem papieru do pieczenia. 

  2. 2

    Na dnie formy poukładaj krakersy, tak, aby nie pozostawić pustej przestrzeni — jeżeli jest to konieczne, pokrój krakersy na mniejsze partie, pasujące do kształtu blaszki.

  3. 3

    Do miski wlej 400 ml mleka, następnie wbij żółtka, dodaj proszek budyniu waniliowego bez cukru oraz mąkę pszenną. Składniki mieszaj za pomocą blendera ręcznego lub trzepaczki do chwili otrzymania jednolitej masy bez widocznych grudek. 

  4. 4

    W garnku z grubym dnem zagotuj 500 ml mleka. Dodaj do płynu także cukier wanilinowy, biały cukier oraz masło. Podgrzewaj mleko do chwili całkowitego rozpuszczenia składników, a następnie wlej do niego przygotowany wcześniej roztwór budyniowy, jednocześnie ubijając krem mikserem. Gdy powstanie jednolita masa odłóż mikser i gotuj  ją przez następne 2 minuty. Następnie ściągnij naczynie z palnika i wlej gorący budyń do foremki wyłożonej przygotowanymi wcześniej krakersami. 

  5. 5

    Na warstwie masy budyniowej rozłóż starannie pozostałe krakersy i pozostaw deser do wystudzenia. Gdy to nastąpi, włóż ciasto do lodówki, pozostawiając je w chłodzie przez co najmniej 4 godziny. 

     

    Napoleonka na krakersach smakuje i wygląda znakomicie oprószona bezpośrednio przed podaniem cukrem pudrem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też