Ciasto z nutellą bez pieczenia, do którego potrzeba tylko kilku składników
Ciasto z nutellą, którego wcale nie trzeba piec, a na dodatek zaspokoi potrzeby największego łasucha. Ten przepis na ciasto z nutellą ma jeszcze dwie dodatkowe zalety – nie jest wcale trudne ani czasochłonne w przygotowaniu.
Składniki
Składniki na spód
- 300 g ciastka czekoladowe Oreo
- 60 g Roztopione masło
Składniki na krem
- 250 g Serek Philadelphia
- 400 g Nutella
- 250 ml Śmietana kremówka 36%
Dodatkowe skladniki
- 200 ml Śmietana kremówka 36%
- 2 łyżeczki Cukier puder
- 1 garść Prażone orzechy laskowe
Przygotowanie
- 1
Na początek mała rada - eksperci radzą, żeby do kremu nutellowego używać śmietany 36%, a nie 30%, bo w przypadku tej drugiej konieczne będzie do ubijania użycie żelatyny.
- 2
Ciastka Oreo i roztopione masło wkładamy do miski malaksera i miksujemy dopóki otrzymamy masę przypominającą wilgotną ziemię.
- 3
Wsypujemy masę z ciastek do formy na tartę – najlepiej z wyjmowanym dnem. Staramy się rozłożyć ją bardzo równo i wgniatać równomiernie w spód formy i jego boki – do połowy wysokości. Po rozmieszczeniu masy blachę umieszczamy w lodówce na około 30 minut.
- 4
Teraz czas na czekoladowe nadzienie z nutelli. Miksujemy łopatkami do mieszania w misce schłodzony serek typu Philadelphia i nutellę w temperaturze pokojowej póki oba składniki się nie połączą. W innej misce ubijamy schłodzoną kremówkę i w trzech rzutach dodajemy ją do masy z nutellą. Delikatnie mieszamy, póki składniki się nie połączą i nie znikną białe smugi ze zbitej śmietany.
- 5
Masę nutellową wykładamy na schłodzony spód i zostawiamy w lodówce na całą noc (10-12 godzin).
- 6
Podpiekamy orzechy laskowe na następny dzień.
- 7
Następnego dnia ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru pudru na sztywną bitą śmietanę.
- 8
Trzemy na tarce kilka kostek gorzkiej czekolady do dekoracji i posypujemy posiekanymi orzechami.
- 9
Ciasto z nutellą należy przechowywać w lodówce i szybko zjadać.
Zobacz także:
Ciasto z nutellą, inaczej nazywane nutella pie zrobicie dosłownie w kilka minut, i nie będzie do niego potrzebowali zbyt wiele składników. To opcja dla osób, które nie lubią zbyt długo czekać na deser.
Jakie jest ciasto z nutellą bez pieczenia?
Nutella może wydawać się takim sobie pomysłem na zrobienie z niej ciasta – za ciężka, za słodka, ciężka do gryzienia. Nie w tym wypadku jednak, kiedy krem czekoladowy zostaje wymieszany z innymi składnikami i zyskuje niezwykłą lekkość i konsystencję. W cieście z nutellą bez pieczenia jest zresztą wszystko, co fani czekolady lubią najbardziej. Chrupki spód, krem czekoladowy i dodająca jeszcze więcej lekkości bita śmietana. Za 100 procent cukru w cukrze, ciasto z nutellą pokochają chyba wszystkie dzieci od pierwszego kawałka.
Co zaś będzie stanowiło zaletę dla rodziców małych łakomczuchów? Względna łatwość wykonania i przyjemność z obserwowania zachwyconych dzieci. Ciasto z nutellą pięknie się prezentuje, dlatego bez cienia wątpliwości zostanie także docenione przez gości, którym taki deser zostanie zaserwowany.
Co warto wiedzieć o cieście z nutellą bez pieczenia?
Im lepiej ciasto nutella będzie schłodzone, tym łatwiejsze będzie w pokrojeniu. W przypadku spodu liczy się także jego dobre wcześniejsze wyrobienie i mocne wgniecenie masy ciasteczkowej w formę. Sprawę ułatwi także skorzystanie z formy z odczepianym dnem. Dzięki niej uda się łatwo dostać do spodu i precyzyjnie wyjmować podzielone kawałki. Żeby ciąć ciasto jeszcze bardziej precyzyjnie można zastosować trick używany przy krojeniu tortów – nóż zanurzyć w kubku z wrzątkiem.
Jak serwować ciasto z nutellą bez pieczenia?
Ciasto z nutellą doskonale wygląda cięte z okrągłej formy. W przypadku serwowania można zaszaleć z dodatkami – do czekolady doskonale pasują maliny, truskawki, arbuz. Talerzyk można dodatkowo polać w zygzaki polewą czekoladową, czy ozdobić pokruszonymi orzechami.
Dobrze zmrożone ciasto z nutellą będzie także namiastką deseru lodowego. Zresztą w gorące dni można dodatkowo zaszaleć i z boku talerzyka położyć kulkę lodów – np. waniliowych czy owocowego sorbetu.