Ciasto z nutellą bez pieczenia, do którego potrzeba tylko kilku składników

Ciasto z nutellą
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na spód

  • 300 g ciastka czekoladowe Oreo
  • 60 g Roztopione masło

Składniki na krem

  • 250 g Serek Philadelphia
  • 400 g Nutella
  • 250 ml Śmietana kremówka 36%

Dodatkowe skladniki

  • 200 ml Śmietana kremówka 36%
  • 2 łyżeczki Cukier puder
  • 1 garść Prażone orzechy laskowe

Przygotowanie

  1. 1

    Na początek mała rada - eksperci radzą, żeby do kremu nutellowego używać śmietany 36%, a nie 30%, bo w przypadku tej drugiej konieczne będzie do ubijania użycie żelatyny.

  2. 2

    Ciastka Oreo i roztopione masło wkładamy do miski malaksera i miksujemy dopóki otrzymamy masę przypominającą wilgotną ziemię.

  3. 3

    Wsypujemy masę z ciastek do formy na tartę – najlepiej z wyjmowanym dnem. Staramy się rozłożyć ją bardzo równo i wgniatać równomiernie w spód formy i jego boki – do połowy wysokości. Po rozmieszczeniu masy blachę umieszczamy w lodówce na około 30 minut.

  4. 4

    Teraz czas na czekoladowe nadzienie z nutelli. Miksujemy łopatkami do mieszania w misce schłodzony serek typu Philadelphia i nutellę w temperaturze pokojowej póki oba składniki się nie połączą. W innej misce ubijamy schłodzoną kremówkę i w trzech rzutach dodajemy ją do masy z nutellą. Delikatnie mieszamy, póki składniki się nie połączą i nie znikną białe smugi ze zbitej śmietany.

  5. 5

    Masę nutellową wykładamy na schłodzony spód i zostawiamy w lodówce na całą noc (10-12 godzin).

  6. 6

    Podpiekamy orzechy laskowe na następny dzień.

  7. 7

    Następnego dnia ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru pudru na sztywną bitą śmietanę.

  8. 8

    Trzemy na tarce kilka kostek gorzkiej czekolady do dekoracji i posypujemy posiekanymi orzechami.

  9. 9

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też