Sycący i oryginalny kugel. Danie, które poleca Magda Gessler

Kugel
Źródło: Shutterstock/sMarina

Składniki

Składniki na kugel:

  • 1 kg Ziemniaki
  • 2 sztuki Cebula
  • 5 sztuk Jajko
  • 1 łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Przepis na kugel, czyli babkę ziemniaczaną zaczynamy od obrania ze skóry ziemniaków oraz cebuli z łupin. Zarówno ziemniaki jak i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach.

  2. 2

    Kolejnym krokiem będzie przełożenie startych warzyw do sita i zawieszenie nad miską. Dajemy pulpie 10 minut na to, żeby starte składniki ociekły z soków.

  3. 3

    Kiedy cebula i ziemniaki leżą na sitku, bierzemy się za przygotowanie jajek. Oddzielamy żółtka od białek. Białka umieszczamy w misce, dodajemy do nich szczyptę soli i pieprzu i z pomocą miksera ubijamy na sztywną pianę.

  4. 4

    Warzywa po odcedzeniu na sitku przekładamy do miski. Dodajemy do masy żółtka, sól i pieprz i bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

  5. 5

    Kolejny krok to dodanie ubitych na pianę białek i ponowne wymieszanie.

  6. 6

    Przygotowujemy formę do pieczenia – nacierając ją olejem. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza.

  7. 7

    Przekładamy masę do naczynia, przykrywamy górną warstwę naczynia folią aluminiową i pieczemy przez około 60 minut. Po upłynięciu godziny zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy danie przez 15 minut – tak, żeby górna warstwa apetycznie się zarumieniła.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też