Karp po żydowsku — przepis na słodkiego karpia na stół wigilijny

Karp po żydowsku
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 sztuki Karp
  • 2 sztuki Cebula
  • 1.5 szklanki Bulion warzywny
  • 50 g Rodzynki
  • 50 g Płatki migdałowe
  • 1 opakowanie Przyprawa do ryb
  • 5 sztuk Goździki
  • 3 łyżki Maslo
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Karpia dokładnie umyj pod wodą, pozbaw go płetw oraz łusek. Następnie rozdziel go na mniejsze kawałki, delikatnie polej sokiem wyciśniętym z cytryny i przypraw mieszanką dedykowaną do ryb.

  2. 2

    Obierz cebulę i pokrój w tzw. piórka. Wrzuć ją na rozgrzaną patelnię i smaż, aż do uzyskania złotawego koloru. Kiedy cebula się zeszkli, na patelnię dodaj również aromatyczne dodatki — goździki. Po krótkiej chwili dodaj również bulion i gotuj przez kilka minut. Składniki uzupełnij o główny element potrawy, czyli karpia.

  3. 3

    Zawartość patelni dopraw odrobiną soli i gotuj przez ok. 20 minut. Karp po żydowsku wraz z dodatkami powinien powoli dusić się pod przykryciem przez +/- 20 minut. Po upływie wskazanego czasu zdejmij pokrywkę, wyjmij porcje  karpia i przełóż je na osobne naczynie. 

  4. 4

    Pozostały na patelni sos wzbogać o sok wciśnięty z cytryny, płatki migdałowe oraz rodzynki. Jeśli chcesz wzmocnić jego słodki posmak, dodatkowo możesz uzupełnić go o odrobinę miodu i soku z pomarańczy. Aromatyczny wywar gotuj jeszcze kilka minut. Zdejmij pokrywkę i trzymaj na palniku jeszcze przez kilka minut. Sos stanie się jeszcze bardziej wyrazisty i gęsty.

  5. 5

    Karp po żydowsku już prawie gotowy. Teraz wystarczy polać rybę otrzymanym sosem i ozdobić na talerzu posiekaną natką pietruszki.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też