Rozkosznie chrupiące kulki ziemniaczane, których nie ma się dość

Chrupiące kulki z ziemniaków
Źródło: Shutterstock/nelea33

Składniki

Składniki na chrupiące kulki ziemniaczane

  • 0.5 kilogram Ugotowane ziemniaki
  • 2 łyżki Mąka ziemniaczana
  • 80 g Mąka pszenna
  • 1 sztuka Jajko
  • 20 Tarty ser żółty
  • 2 łyżki olej
  • 4 łyżki Bułka tarta
  • 2 Szczypty Sól
  • 2 Szczypty Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Przepis na chrupiące kulki ziemniaczane zaczynamy od ugotowania ziemniaków (możemy także w ten sposób wykorzystać resztki ziemniaków z poprzedniego dnia). Świeżo ugotowane kartofle pozostawiamy do przestudzenia po czym rozgniatamy je ręcznie, przez maszynkę do mięsa lub specjalną dużą paskę.

  2. 2

    Ziemniaczaną masę umieszczamy w misce i dodajemy do niej pozostałe składniki: mąkę ziemniaczaną i pszenną, ser, sól, pieprz oraz jajko. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy do czasu kiedy nie powstanie jednolita masa o konsystencji i wyglądzie ciasta.

  3. 3

    Czas na przygotowanie kulek ziemniaczanych. Z niewielkich porcji ciasta lepimy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego.

  4. 4

    Każdą kulkę panierujemy w bułce tartej obtaczając je równomiernie na całej powierzchni.

  5. 5

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też