Zapiekanka gyros z ryżem — szybki sposób na ulubione danie z piekarnika

Zapiekanka gyros
Źródło: GettyImages

Składniki

Zapiekanka gyros

  • 1 sztuka Cebula czerwona
  • 150 g Mozzarella starta
  • 2 sztuki Filet z kurczaka
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 2 sztuki Ogórki kiszone
  • 200 g Ryż
  • 1 puszka Kukurydza
  • 2 łyżki Przyprawa do gyrosa
  • 0.5 Szklanka Ketchup
  • 0.5 Szklanka Majonez
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. 1

    Filety z piersi kurczaka umyj, osusz, po czym obtocz w przyprawie gyros.

  2. 2

    Ryż ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie go odcedź i przełóż na talerz.

  3. 3

    Paprykę umyj, osusz, wykrój gniazda nasienne i pokrój warzywo w drobną kostkę.

  4. 4

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w paseczki.

  5. 5

    Ogórki kiszone odcedź z zalewy, po czym pokrój w cienkie plasterki.

  6. 6

    W miseczce wymieszaj ze sobą majonez z ketchupem.

  7. 7

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  8. 8

    Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, po czym dodaj zamarynowane kawałki kurczaka oraz posiekaną cebulę. Smaż je do chwili zarumienienia składników.

  9. 9

    Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oliwy z oliwek. Na dno wsyp ugotowany ryż, następnie 1/3 sosu oraz 1/3 startego sera mozzarella. Następnie dodaj usmażone kawałki kurczaka, ponownie 1/3 sosu i 1/3 sera. Kolejną warstwę stanowią pokrojone warzywa, tj. papryka, kukurydza oraz ogórki. Wierzch zapiekanki gyros posmaruj ponownie sosem i posyp pozostałą porcja mozzarelli.

  10. 10

    Tak przygotowaną zapiekankę gyros włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnij naczynie z kuchenki i pozostaw do delikatnego wystudzenia, a następnie nakładaj na talerze.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też