Delikatna sałatka z rukolą, której warto skosztować
Sałatka z rukolą to błyskawiczny w przygotowaniu dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się także jako dopełnienie dań z grilla, dopełnienie ulubionych kanapek, a nawet odrębna przekąska. Jest to smakowita możliwość dostarczenia sobie oraz bliskim sporej dawki witamin i składników mineralnych. Sałatka z rukolą to receptura, którą warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze.
Składniki
Sałatka z rukolą
- 200 g Pomidory koktajlowe
- 70 g Nasiona słonecznika
- 100 g Rukola
- 100 g Czarne oliwki
- 50 ml Oliwa z oliwek
- 1 sztuka Sok z limonki
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Pestki słonecznika upraż na gorącej patelni bez dodatku tłuszczu, co jakiś czas mieszając jej zawartość drewnianą łyżką. Pestki słonecznika powinny się zarumienić — potrwa to ok. 5 minut. Po tym czasie uprażone nasiona słonecznika przesyp do miseczki i odstaw do wystygnięcia.
- 2
Rukolę opłucz i osusz. Pomidorki koktajlowe umyj, po czym przekrój na połówki lub ćwiartki. Oliwki odsącz z zalewy i podziel na plasterki.
- 3
Do miseczki wlej oliwę z oliwek i sok wyciśnięty z 1 limonki. Do sosu dodaj szczyptę soli oraz szczyptę czarnego pieprzu mielonego. Całość starannie wymieszaj.
- 4
Na talerzu ułóż liście rukoli. Następnie dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, oliwki i uprażone pestki słonecznika. Całość polej przygotowanym sosem winegret. Sałatka z rukolą najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.
Zobacz także:
Rukola posiada bardzo wyrazisty i ostry smak, dzięki czemu smakuje świetnie w zestawieniu ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Całość idealnie dopełnia najprostszy przepis na domowy winegret. Po połączeniu kilku składników otrzymujemy aromatyczną i smakowitą sałatkę, która może uświetnić niejeden posiłek. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis i przekonaj się, że smaczne gotowanie wcale nie musi być czasochłonne.
Z czym podawać sałatkę z rukolą?
Sałatka z rukolą to idealny dodatek do dań obiadowych. Pasuje zarówno do mięs pieczonych, naleśników, jak i zapiekanek makaronowych. Sałatkę z rukolą można podać z pieczywem lub chrupiącymi grzankami. Rewelacyjnie będzie pasowała do niej także włoska focaccia lub paluchy chlebowe. Jeżeli chcesz zaserwować sałatkę z rukolą na śniadanie lub kolację, sprawdzi się również jako dodatek do wytrawnych gofrów, tostów oraz kanapek. Warto podawać ją ponadto jako przystawkę do wielu dań, zwłaszcza tych ubogich w warzywa, dzięki czemu można dostarczyć sobie dużą dawkę składników wywierających pozytywny wpływ na organizm.
Zobacz także: Rewelacyjna sałatka z awokado, doskonała na lato (i nie tylko)
Jak urozmaicić podstawowy przepis na sałatkę z rukolą?
Prosta sałatka z rukolą to przepis, który można dowolnie modyfikować, podążając zgodnie ze swoimi preferencjami. Świetnym dodatkiem okażą się mini kuleczki mozzarelli, które doskonale komponują się z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Można także przygotować sałatkę z rukolą i tortellini, która może stanowić samodzielne, bardzo sycące danie.
Zawarte w przepisie pomidory koktajlowe można zastąpić inną odmianą warzywa — doskonale sprawdzą się także truskawkowe, cherry, a nawet malinowe, czy bawole serca. Jeżeli nie chcesz używać pomidorów, możesz je zastąpić dodatkiem pieczonych buraków. One również idealnie komponują się z rukolą i sosem winegret. Oliwki najlepiej wybrać czarne, które wspaniale pasują do soku z limonki, obecnego w sosie. Słonecznik łuskany z powodzeniem zastąpią prażone pestki dyni lub posiekane orzechy włoskie. Do przepisu na sałatkę z rukolą można dodać także ser feta, parmezan, a nawet ser kozi — stanowią one połączenie idealne.