Delikatna sałatka z rukolą, której warto skosztować

Sałatka z rukolą
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka z rukolą

  • 200 g Pomidory koktajlowe
  • 70 g Nasiona słonecznika
  • 100 g Rukola
  • 100 g Czarne oliwki
  • 50 ml Oliwa z oliwek
  • 1 sztuka Sok z limonki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Pestki słonecznika upraż na gorącej patelni bez dodatku tłuszczu, co jakiś czas mieszając jej zawartość drewnianą łyżką. Pestki słonecznika powinny się zarumienić — potrwa to ok. 5 minut. Po tym czasie uprażone nasiona słonecznika przesyp do miseczki i odstaw do wystygnięcia.

  2. 2

    Rukolę opłucz i osusz. Pomidorki koktajlowe umyj, po czym przekrój na połówki lub ćwiartki. Oliwki odsącz z zalewy i podziel na plasterki.

  3. 3

    Do miseczki wlej oliwę z oliwek i sok wyciśnięty z 1 limonki. Do sosu dodaj szczyptę soli oraz szczyptę czarnego pieprzu mielonego. Całość starannie wymieszaj.

  4. 4

    Na talerzu ułóż liście rukoli. Następnie dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, oliwki i uprażone pestki słonecznika. Całość polej przygotowanym sosem winegret. Sałatka z rukolą najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też