Rewelacyjna sałatka z awokado, doskonała na lato (i nie tylko)
Awokado w ostatnich latach niezwykle zyskało na popularności. Coraz częściej jest wykorzystywane do przygotowywania różnego typu dań, m.in. sałatek. Sałatka z awokado i dressingiem bazyliowym to niezwykle lekki i orzeźwiający przepis, którego po prostu trzeba spróbować. Doskonale sprawdza się w letnie, upalne dni, gdy nie ma się ochoty na przebywanie w kuchni i przyrządzanie dań na ciepło.
Składniki
Sałatka z awokado i dressingiem bazyliowym
- 1 sztuka Awokado
- 125 g Mozzarella
- Liście bazylii
- 150 g Pomidory koktajlowe
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 0.5 Sztuka Sok z cytryny
- 2 łyżki Orzechy włoskie
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Garść liści bazylii, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny zblenduj ze sobą i dopraw do smaku, dodając sól i pieprz.
- 2
Obierz orzechy włoskie i drobno je posiekaj.
- 3
Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, awokado pokrój w plasterki, natomiast mozzarellę — w kostkę. Połącz ze sobą wszystkie składniki i starannie je ze sobą wymieszaj.
- 4
Gotową sałatkę podawaj z pokruszonymi pistacjami i dressingiem bazyliowym.
Zobacz także:
Ekspresowa sałatka z awokado i dressingiem bazyliowym to pozycja obowiązkowa do przygotowania, nie tylko latem. Fantastycznie sprawdza się serwowana na różnego rodzaju przyjęciach, piknikach, czy grillach. Gwarantujemy, że każdorazowo zachwyci wszystkich gości. Nic w tym dziwnego, wszak to doskonała kompozycja klasycznego i niezawodnego połączenia mozzarelli, pomidorków koktajlowych, i bazylii z dodatkiem bardziej unikatowych składników — awokado oraz prażonych kawałeczków pistacji. Przepis na sałatkę z awokado to receptura, której koniecznie trzeba wypróbować. Raz przygotowana stanie się częstym rarytasem w Twoim domu.
Zobacz także: Smakowita sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem
Sałatka z awokado — wartości odżywcze
Sałatka z awokado jest nie tylko bardzo smaczna. Do jej przygotowania zachęca ponadto bogaty skład i wartości odżywcze, które pozytywnie wpływają na zdrowie oraz prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Ekspresowa sałatka z awokado zawiera wiele wartościowych składników dla naszego organizmu. Awokado w niej zawarte jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Obfituje także w sterole roślinne, potas, miedź, magnez, jak i wiele witamin, pośród których szczególnie ważną rolę odgrywa kwas foliowy. W praktyce oznacza to, że mają one pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego oraz krążenia. Dzięki zawartości antyoksydantów sałatka z awokado jest w stanie skutecznie walczyć z wolnymi rodnikami, odpowiadającymi za powstawanie zmian nowotworowych.
Sałatka z awokado zawiera także mozzarellę, która jest źródłem pełnowartościowego białka oraz wapnia. Osoby na diecie redukcyjnej oraz te dbające o zdrowie mogą sięgnąć po ten produkt w wersji light, która cechuje się mniejszą zawartością tłuszczów nasyconych — niekorzystnych dla zdrowia człowieka.
Z czym podawać sałatkę z awokado?
Sałatka z awokado smakuje doskonale z dodatkami, takimi jak paluchy chlebowe, czy kawałki świeżej bagietki. Dodatek pieczywa nie wydłuża czasu przygotowania sałatki, dlatego mogą po niego sięgać osoby żyjące w ciągłym biegu. Ci, którzy dysponują większą ilością wolnego czasu, mogą podać sałatkę z awokado z komosą ryżową, komponuje się ona idealnie ze wszystkimi składnikami sałatki, stanowiąc bardzo zdrowy element dania. Ponadto do tej potrawy można także podać domowe grzanki, a nawet makaron, dzięki czemu potrawa idealnie sprawdzi się również na obiad. Warto dodać, że sałatkę z awokado można zjeść także samodzielnie, bez żadnych dodatków.