Puszyste i delikatne ciasto czekoladowe z dodatkiem żurawiny

Ciasto czekoladowe
Źródło: Shutterstock/Alena_Kos

Składniki

Ciasto czekoladowe przepis

  • 1.5 szklanki Mąka pszenna
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 0.5 Szklanka olej
  • 4 łyżki Kakao
  • 2 łyżki Żurawina
  • 1 sztuka Jajko
  • 0.5 Szklanka Maślanka
  • 0.5 Szklanka Woda
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 1 Szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, sól oraz kakao, sodę oczyszczoną i wymieszaj. Do suchych składników wbij całe jajko, dodaj olej, maślankę naturalną i zmiksuj. Na koniec wlej gorącą gotowaną wodę oraz żurawinę, zmiksuj.

  2. 2

    Przygotowane ciasto przelej do wąskiej foremki – najlepiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. 3

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też