Idealnie chrupiące fit naleśniki. Przepis na ciasto udane jak mało kiedy

Fit naleśniki
Źródło: Shutterstock/SedovaY

Składniki

Składniki na fit naleśniki

  • 1 szklanki Mąka gryczana
  • 1 szklanki Woda gazowana
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 szklanki Mleko

Przygotowanie

  1. 1

    Mieszamy wszystkie składniki w misce mikserem. Jeśli nie uda się uzyskać konsystencji średniej gęstości śmietany, możemy dodać nieco więcej mąki.

  2. 2

    Rozgrzewamy patelnię – jeśli macie taką, na której można smażyć bez oleju rzepakowego, nie używajcie go. Jeśli potrzeba będzie natłuścić powłokę patelni, zróbcie to z pomocą silikonowego pędzelka, którym nałożycie minimalną do smażenia niezbędną ilość tłuszczu.

  3. 3

    Na patelnię wylewamy – z pomocą łyżki wazowej - porcję ciasta naleśnikowego i przechylając patelnię, manewrując ją w powietrzu rozlewamy po powierzchni. Smażymy na średnim ogniu, póki ciasto się nie zetnie. Z pomocą łopatki do smażenia naleśników przekładamy naleśnik na drugą stronę i także smażymy.

  4. 4

    W przypadku fit naleśników możecie używać różnych rodzajów zdrowszych niż pszenna mąk. Odpowiednia będzie mąka pełnoziarnista, mąka pełnoziarnista orkiszowa, gryczana czy mąka z ciecierzycy połączona z mąką ziemniaczaną.

  5. 5

    W fit naleśnikach nie tylko ciasto naleśnikowe ma znaczenie, ważne są także farsze i nadzienie. W wersji naleśników na słodko najlepiej wykorzystać własnoręcznie zrobione kremy czekoladowe, twarożki, śmietanę. Warto dodać także domowej roboty konfitury i dżemy czy garść sezonowo zebranych świeżych owoców.

    Przeczyta także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też