Zdrowe i pyszne fit burgery. Wyborne i lekkie połączenie drobiu i cukinii
Fit burger to lżejsza, zdrowsza i mniej kaloryczna wersja klasycznego burgera. Co zrobić, żeby dane stało się lepszym odpowiednikiem potrawy z klasycznego wydania z wołowiną? Mamy kilka sprytnych pomysłów.
Składniki
Składniki na fit burgery
- 400 g Mięso mielone z indyka
- 1 sztuka Cebula
- 1 ząbek Czosnek
- 0.5 Sztuka Cukinia
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 3 gałązki Posiekana natka pietruszki
- 0.5 Łyżeczka Suszone oregano
- 0.5 Łyżeczka Mielony kumin rzymski
- 2 sztuki Bułka pełnoziarnista
- 1 sztuka Pomidor
- 4 Liście Sałata
- 1 sztuka Ogórki kiszone
- 1 łyżka Ketchup
- 1 łyżka Musztarda
- 2 plastry Ser żółty
Przygotowanie
- 1
Jeśli kupiliśmy mielone mięso z indyka nie musimy go ponownie mielić, wystarczy, że je rozrobimy mokrymi rękami. Jeśli jednak filet jest w całości, to przepuszczamy go przez maszynkę aż mięso będzie dokładnie zmielone.
- 2
Do mięsa będziemy dodawać przesmażone warzywa. W tym celu na patelni rozgrzewany oliwę i szklimy na niej posiekaną na małe kawałki cebulę. Następnie dodajemy także drobno posiekany czosnek, oraz doprawiamy przyprawami: kminem rzymskim oraz suszonym oregano. Smażymy przez chwilę.
- 3
Na tarce z dużymi oczkami ścieramy umytą cukinię – wraz ze skórą, solimy i odczekujemy chwilę, żeby puściła nadmiar soku. Odsączamy nadmiar soku.
- 4
Do cebuli i czosnku dodajemy kolejną łyżkę oliwy i wrzucamy startą cukinię. Smażymy przez kilka minut, mieszając i łącząc wszystkie znajdujące się na patelni składniki. Zdejmujemy patelnię gazu i pozwalamy na przestudzenie jej zawartości.
- 5
Kiedy składniki wystudzą się do temperatury pokojowej, dodajemy je do miski z mielony mięsem drobiowym, solimy oraz pieprzymy.
- 6
Ostatnim składnikiem masy na fit burgery jest siekana natka pietruszki. Ja także dodajemy do miski, a wszystkie składniki dokładnie łączymy, wyrabiając rękami.
- 7
Formujemy w dłoni burgery, robiąc najpierw kulki, a potem spłaszczając je na okrągły kotlecik. Gotowe fit burgery nacieramy oliwą i smażymy na rozgrzanej patelni lub na grillu. Mięso powinno usmażyć się po niecałych trzech minutach ekspozycji na temperaturę z każdej strony.
- 8
Burgery będą bardziej fit, jeśli nie podamy ich w bułce, ale z dodatkiem sałatki lub po prostu z ułożonymi na talerzu warzywami i sosami (ketchupem i musztardą). Jeśli jednak marzy wam się wersja klasyczna – z pieczywem, wybierzcie jako dodatek grahamkę lub bułkę z ziarnami.
- 9
Burgera można złożyć dowolnie, ale wersja klasyczna polega na podgrzaniu bułek i posmarowaniu wewnętrznych części – osobno – musztardą jednej kromki, ketchupem drugiej. Następnie kładziemy sałatę, mięso (jeśli chcemy cheesburgera, na burgera kładziemy plaster sera), plaster pomidora, krążek cebuli, plasterki kiszonego ogórka i przykrywany górną częścią bułki.
Przeczytaj także:
Przede wszystkim fit burger robiony jest nie z czerwonego, ale z jasnego, drobiowego mięsa. Nasz przepis zakłada użycie fileta z indyka, można jedna wykorzystać także mięso kurczaka. Drugim elementem wyróżniającym zdrowszą wersję potrawy jest dodatek w farszu warzyw – w tym przypadku mowa o cukinii.
Jaki jest fit burger?
Idealna wersja najbardziej dietetycznego fit burgera to ta pieczona, a nie smażona, ale uznajmy, że ten przepis jest w wersji fit smakowitej - smażonej. Najlepiej dla zdrowia byłoby, gdyby gotowy burger nie trafił między bułki, tylko został podany z pieczonymi domowymi frytkami lub batatami oraz warzywną sałatką. W tej wersji i wilk będzie syty i owca cała. Jeśli jednak marzy wam się wersja bardziej klasyczna, wybierzcie smaczną bułkę pełnoziarnistą.
Nasz fit burger będzie soczysty, smaczny, dobrze doprawiony, ale także zaskakujący smakiem ze względu na dodatek w farszy cukinii.
Na jakie okazje szykować fit burger?
Fit burgery mogą stać się daniem, które w ramach dyspensy przygotujemy, jeśli jesteśmy na zdrowej diecie, a mamy ochotę na potrawę kojarzącą się z większą kulinarną rozpustą. Może to być także sposób na zmianę nawyków i odchudzenie rodzinnej kuchni. Fit burgery można przygotować także z myślą o weekendowym czy wakacyjnym grillu – mięso w tym przypadku zrobimy z rusztu a nie z patelni.
Fit burgery mogą być serwowane z myślą o spotkaniach towarzyskich w gronie znajomych. Takie dane może towarzyszyć emocjom podczas sportowych wydarzeń oglądanych w telewizji. Fit burgery mogą stać się także potrawą, którą przygotujemy z myślą o jedzeniu podczas urodzin dziecka czy kinderbalu. Fit burgery można także zrobić w wersji mini – wtedy staną się ozdobą bufetu podczas przyjęcia.