Zdrowe i pyszne fit burgery. Wyborne i lekkie połączenie drobiu i cukinii

Fit burger
Źródło: Shutterstock/Timolina

Składniki

Składniki na fit burgery

  • 400 g Mięso mielone z indyka
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 ząbek Czosnek
  • 0.5 Sztuka Cukinia
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 3 gałązki Posiekana natka pietruszki
  • 0.5 Łyżeczka Suszone oregano
  • 0.5 Łyżeczka Mielony kumin rzymski
  • 2 sztuki Bułka pełnoziarnista
  • 1 sztuka Pomidor
  • 4 Liście Sałata
  • 1 sztuka Ogórki kiszone
  • 1 łyżka Ketchup
  • 1 łyżka Musztarda
  • 2 plastry Ser żółty

Przygotowanie

  1. 1

    Jeśli kupiliśmy mielone mięso z indyka nie musimy go ponownie mielić, wystarczy, że je rozrobimy mokrymi rękami. Jeśli jednak filet jest w całości, to przepuszczamy go przez maszynkę aż mięso będzie dokładnie zmielone.

  2. 2

    Do mięsa będziemy dodawać przesmażone warzywa. W tym celu na patelni rozgrzewany oliwę i szklimy na niej posiekaną na małe kawałki cebulę. Następnie dodajemy także drobno posiekany czosnek, oraz doprawiamy przyprawami: kminem rzymskim oraz suszonym oregano. Smażymy przez chwilę.

  3. 3

    Na tarce z dużymi oczkami ścieramy umytą cukinię – wraz ze skórą, solimy i odczekujemy chwilę, żeby puściła nadmiar soku. Odsączamy nadmiar soku.

  4. 4

    Do cebuli i czosnku dodajemy kolejną łyżkę oliwy i wrzucamy startą cukinię. Smażymy przez kilka minut, mieszając i łącząc wszystkie znajdujące się na patelni składniki. Zdejmujemy patelnię  gazu i pozwalamy na przestudzenie jej zawartości.

  5. 5

    Kiedy składniki wystudzą się do temperatury pokojowej, dodajemy je do miski z mielony mięsem drobiowym, solimy oraz pieprzymy.

  6. 6

    Ostatnim składnikiem masy na fit burgery jest siekana natka pietruszki. Ja także dodajemy do miski, a wszystkie składniki dokładnie łączymy, wyrabiając rękami.

  7. 7

    Formujemy w dłoni burgery, robiąc najpierw kulki, a potem spłaszczając je na okrągły kotlecik. Gotowe fit burgery nacieramy oliwą i smażymy na rozgrzanej patelni lub na grillu. Mięso powinno usmażyć się po niecałych trzech minutach ekspozycji na temperaturę z każdej strony.

  8. 8

    Burgery będą bardziej fit, jeśli nie podamy ich w bułce, ale z dodatkiem sałatki lub po prostu z ułożonymi na talerzu warzywami i sosami (ketchupem i musztardą). Jeśli jednak marzy wam się wersja klasyczna – z pieczywem, wybierzcie jako dodatek grahamkę lub bułkę z ziarnami.

  9. 9

    Burgera można złożyć dowolnie, ale wersja klasyczna polega na podgrzaniu bułek i posmarowaniu wewnętrznych części – osobno – musztardą jednej kromki, ketchupem drugiej. Następnie kładziemy sałatę, mięso (jeśli chcemy cheesburgera, na burgera kładziemy plaster sera), plaster pomidora, krążek cebuli, plasterki kiszonego ogórka i przykrywany górną częścią bułki.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też