Mniej kaloryczne placki ziemniaczane z piekarnika. Więcej zdrowia i smaku na talerzu

Placki ziemniaczane z piekarnika
Źródło: Shutterstock/Vladislav Chusov

Składniki

Składniki na placki ziemniaczane z piekarnika

  • 1 kg Ziemniaki
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 łyżka Olej roślinny
  • 1 sztuka Jajko

Składniki na sos czosnkowy do placków ziemniaczanych z piekarnika

  • 3 łyżki Jogurt naturalny
  • 1 łyżka Majonez
  • 1 łyżeczka Sok z cytryny
  • 2 ząbki Czosnek
  • 0.5 Łyżeczka Biały pieprz
  • 1 Szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Wykonanie przepisu zaczynamy od wykonania sosu czosnkowego, który będzie potrzebował co najmniej kwadransa na przegryzienie się i schłodzenie. W miseczce umieszczamy jogurt, majonez, sól, pieprz i sok z cytryny. Przez praskę przeciskamy czosnek i także dodajemy do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią lub pokrywką – jeśli naczynie jest zamykane i odstawiamy do lodówki.

  2. 2

    Kolejny krok to przygotowanie masy na placki ziemniaczane z piekarnika. Cebulę obieramy z łupin i ścieramy na tarce o małych oczkach.

  3. 3

    Obieramy ziemniaki, myjemy je pod bieżącą wodą i podobnie jak cebulę, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odczekujemy kilka minut, odciskamy i odlewamy sok z ziemniaków. Do masy kartoflanej dodajemy startą cebulę.

  4. 4

    Do masy dodajemy jajko, sól i mąkę i bardzo dokładnie mieszamy, łącząc wszystkie składniki.

  5. 5

    Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i wykładamy blachę papierem do pieczenia. Na papier nakładamy łyżką masę ziemniaczaną – formując z niej nieco spłaszczone porcje przypominające średniej wielkości placki.

  6. 6

    Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy przez pół godziny. Pięć minut przed końcem obróbki termicznej smarujemy silikonowym pędzlem placki małą ilością oleju. Dzięki temu wyjdą nam bardziej zarumienione i chrupiące.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też