Mniej kaloryczne placki ziemniaczane z piekarnika. Więcej zdrowia i smaku na talerzu
Placki ziemniaczane z piekarnika to doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych smażonych na patelni na dużej ilości oleju. Wersja z piekarnika jest nie mniej smaczna i chrupiąca, a o wiele łagodniejsza dla żołądka i bilansu kalorycznego.
Składniki
Składniki na placki ziemniaczane z piekarnika
- 1 kg Ziemniaki
- 1 sztuka Cebula
- 2 łyżki Mąka pszenna
- 1 Szczypta Sól
- 1 łyżka Olej roślinny
- 1 sztuka Jajko
Składniki na sos czosnkowy do placków ziemniaczanych z piekarnika
- 3 łyżki Jogurt naturalny
- 1 łyżka Majonez
- 1 łyżeczka Sok z cytryny
- 2 ząbki Czosnek
- 0.5 Łyżeczka Biały pieprz
- 1 Szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Wykonanie przepisu zaczynamy od wykonania sosu czosnkowego, który będzie potrzebował co najmniej kwadransa na przegryzienie się i schłodzenie. W miseczce umieszczamy jogurt, majonez, sól, pieprz i sok z cytryny. Przez praskę przeciskamy czosnek i także dodajemy do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią lub pokrywką – jeśli naczynie jest zamykane i odstawiamy do lodówki.
- 2
Kolejny krok to przygotowanie masy na placki ziemniaczane z piekarnika. Cebulę obieramy z łupin i ścieramy na tarce o małych oczkach.
- 3
Obieramy ziemniaki, myjemy je pod bieżącą wodą i podobnie jak cebulę, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odczekujemy kilka minut, odciskamy i odlewamy sok z ziemniaków. Do masy kartoflanej dodajemy startą cebulę.
- 4
Do masy dodajemy jajko, sól i mąkę i bardzo dokładnie mieszamy, łącząc wszystkie składniki.
- 5
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i wykładamy blachę papierem do pieczenia. Na papier nakładamy łyżką masę ziemniaczaną – formując z niej nieco spłaszczone porcje przypominające średniej wielkości placki.
- 6
Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy przez pół godziny. Pięć minut przed końcem obróbki termicznej smarujemy silikonowym pędzlem placki małą ilością oleju. Dzięki temu wyjdą nam bardziej zarumienione i chrupiące.
- 7
Placki ziemniaczane z piekarnika podajemy razem z sosem czosnkowym. Możemy je także posypać pociętym szczypiorem z dymki cebuli lub kolendrą.
Przeczytaj także:
Placki ziemniaczane to danie wyjątkowo smakowite. Dobrze zrobione placki ziemniaczane mają idealnie łagodny smak, miękki, rozpływający się w ustach środek, ale także wspaniale chrupiącą warstwę zewnętrzną.
Jakie są placki ziemniaczane z piekarnika?
Placki ziemniaczane to danie które wymaga nieco pracy, ale efekt wart jest wysiłku. Przy tej potrawie – zwłaszcza w wersji z patelni trzeba trochę wprawy i doświadczenia, w przypadku placków ziemniaczanych z piekarnika mniejsze jest ryzyko, że się je przypali czy wręcz przeciwnie – niedosmaży.
Placki ziemniaczane z piekarnika mają szansę wyjść bardzo chrupiące (pomaga ich posmarowanie olejem pod koniec pieczenia), dopieczone i miękkie w środku, ładnie, równomiernie przypieczone. Cechą wyróżniającą placki ziemniaczane z piekarnika jest brak konieczności używania dużych ilości oleju do uzyskania bardzo smacznego efektu.
Na jakie okazje serwować placki ziemniaczane z piekarnika?
Placki ziemniaczane mogą być doskonałym, sycącym obiadem. Zwłaszcza kiedy podamy je na przykład z sosem grzybowym czy z sosem z mięsem czy leczo (danie podobne do placka po węgiersku czy zbójnickiego). Placki ziemniaczane z piekarnika można także śmiało zjeść jako danie na kolację. W tym wypadku, żeby nie była to potrawa zbyt obciążająca układ trawienny, można je zjeść ze śmietaną i wędzonym łososiem.
Placki ziemniaczane w wersji na słodko – posypane cukrem – to całkiem niezła propozycja deserowa. Sprawdzą się jako podwieczorek, czy drugie śniadanie albo obiad czy kolacja na słodko.
Zazwyczaj placki dobrze odnajdują się w wersji codziennej i niezbyt wyszukanej, ale będą całkiem dobrą propozycją także jako bardziej wykwintny posiłek – na przykład jako elegancka przystawka. Bardzo wiele zależy tu od sposobu podania, wielkości placków, dodatków, z jakimi będą zaserwowane.
Komu przypadną do gustu placki ziemniaczane?
To danie godne polecenia wszystkim wielbicielom ziemniaków, ale także placków: racuchów, pankejków, naleśników. Placki ziemniaczane – o ile tylko nie mają goryczki – stanowią doskonałą bazę dla sosów. Wersja z piekarnika to z kolei świetny pomysł na posiłek dla osób, które lubią smacznie zjeść ale liczą kalorie lub szukają zdrowszych zamienników popularnych dań.